nieuws

Winterserie (12): Terugblikken en vooruitkijken met Jan Hamburger

Branche 1290

Winterserie (12): Terugblikken en vooruitkijken met Jan Hamburger

De jaarwisseling vraagt om reflectie en nieuwe plannen. Met welk gevoel en met welke intenties zat de verzekeringsprofessional bij de kerstboom en aan de oliebollen? Wat heeft 2017 ons gebracht en welke wensen hebben we als we naar 2018 kijken? am: maakte een rondje langs de velden. In deze aflevering geeft Jan Hamburger, manager Commercie bij Turien & Co, zijn gedachten weer.

Wat waren volgens jou de hoogtepunten van 2017?
“In 2016 hebben wij onze visie en missie herijkt. Aanleiding hiervoor was de overname van onze Zurich portefeuille door Ansvar, de organisatorische integratie tussen Ansvar en Turien & Co. en niet in de laatste plaats de onvermijdelijke beëindiging van ons zorgverzekeringsbedrijf per 1 januari 2017.  Onze vernieuwde strategie waarin wij streven naar productleiderschap op het gebied van Aansprakelijkheid, Premium, Goed Werkgeverschap, Inkomen en Duurzaamheid zijn in 2017 zeer succesvol gebleken.  De combinatie van assuradeur en verzekeraar maakt ons wendbaar en sterk. De overname van de Delta Lloyd Xclusief portefeuille was daar een goed voorbeeld van. Een eerste plaats in het onderzoek Serviceproviders 2017 en een prominente vermelding in het DFO-rapport Cyberrisico’s bewezen ook dat we op de goede weg zijn. Het beheersen van de schadelast was tevens succesvol. Onze acties ter voorkoming van autodiefstallen hebben geleid tot het terugvinden van verscheidene exclusieve auto’s en een bijzondere bijkomstigheid was een constructieve dialoog met de hoofddirectie van Tesla. Een persoonlijk “hoogtepunt” in 2017 was het feit dat ik 12 kilo ben afgevallen.”

Welke dalen heb je in 2017 meegemaakt en wat voor impact hadden die dalen?
“Hetgeen mij zorgen baart is de verminderde betrokkenheid in de sector, veroorzaakt door consolidaties en kostenfocus. Verzekeraars nemen afscheid van adviseurs, volmachten en portefeuilles. Generali, London en Delta Lloyd verdwijnen uit de markt. Een onevenwichtig groot deel van de arbeidsplaatsen in de sector verdwijnt hierdoor. Ook wij hebben gedwongen afscheid moeten nemen van veel collega’s door de beëindiging van een zorgvolmacht. Voor mij persoonlijk was het overlijden van mijn zwager en goede vriend, op 51-jarige leeftijd, een grote schok. Dit relativeert heel veel. Werk is maar werk. Familie en gezondheid zijn op zo’n moment veel belangrijker. Het is dan heel fijn als je collega’s hebt die dat begrijpen.”

Welke wensen heb je voor 2018, wat zou je willen bereiken?
“Betrokkenheid en duurzaamheid zou ik willen versterken in onze branche. Ansvar is al 50 jaar dé duurzame verzekeraar van Nederland. Waar de hele verzekeringswereld afstandelijker wordt door consolidaties en kostenfocus, staat Ansvar dichtbij de klant en haar adviseurs in combinatie met een duurzame bedrijfsvoering. Het zou mooi zijn als er nog veel meer adviseurs werken met Ansvar. Verder zou ik regelmatiger willen sporten met mijn echtgenote en zoons.”

Wie wens je in 2018 het beste toe en waarom?
“Heel veel mensen die mij dierbaar zijn wens ik het beste toe in hun werk- en privéleven en in onze branche alle mensen die hun baan hebben verloren. Gelukkig heb ik gezien dat velen ook weer goed terecht zijn gekomen.”

Welke ontwikkelingen in de markt hoop je in 2018 mee te maken, of aan te wakkeren?
“Dat we als aanbieders minder gedwongen worden in de rol van alleen risicodrager en meer zullen innoveren. Innovaties die leiden tot het goed verzekeren van nieuwe risico’s én een betere dienstverlening voor adviseur en klant.

Eerdere afleveringen van deze serie zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel