nieuws

Wim Heeres (Adfiz): ‘In 2018 serieus in gesprek over fiscaal aftrekbaar advies’

Branche 1420

In 2018 moet een serieuze discussie op gang komen over de fiscale aftrekbaarheid van financieel advieskosten. Dat is de diepgewortelde hoop van Adfiz-voorzitter Wim Heeres, vertelde hij in zijn openingsspeech op de nieuwjaarsbijeenkomst van de brancheorganisatie in Bussum. Als extra wens voor komend jaar noemde hij het terugbrengen van de assurantiebelasting naar 7%.

Wim Heeres (Adfiz): ‘In 2018 serieus in gesprek over fiscaal aftrekbaar advies’

“Keer op keer blijkt financieel advies onmisbaar om mensen in beweging te brengen. En te houden. Los van alle andere voordelen die advies een klant opleveren, zou juist dít gegeven reden genoeg moeten zijn om advies fiscaal voordeliger te behandelen. Zodat we als samenleving onderstrepen hoe belangrijk we advies vinden”, sprak Heeres donderdagmiddag over zijn diepgewortelde en langgekoesterde wens om financieel advieskosten aftrekbaar te maken.

Assurantiebelasting 7%

Hij had in Bussum ook nog een tweede wens voor 2018. Heeres zou zich kunnen voorstellen dat de overheid besluit de assurantiebelasting terug te brengen “tot een niveau dat in heel Europa gebruikelijk is”. In 2013 verhoogde de Nederlandse overheid dat tarief nog van 9,7% naar de 21% die ook nu nog geldt. Heeres noemde 7% als geschikt percentage. Daarmee zou de overheid “burgers in Nederland een interessante koopkrachtverbetering” geven. “Zou dat geen mooi voornemen zijn voor het nieuwe jaar?”

Bovenal stond zijn speech in het teken van aandacht, het thema van 2018 voor Adfiz. “Aandacht, voor de klant. Dat wens ik ons als sector. Dat we veel minder met onszelf bezig hoeven zijn in 2018. En dat we ons de tijd en ruimte gunnen om al onze aandacht aan de klant te geven. Met hulp van de wetgever, toezichthouder en consumentenorganisaties. Want aandacht, oprechte aandacht, dat is 100% klantbelang.”

Heilloos idee

In zijn nieuwjaarstoespraak voor een zaal vol adviseurs uitte Heeres zijn verbazing en verontwaardiging over het AFM-voorstel voor actieve transparantie op schadeprovisie. Hij somde op waarom ongevraagde transparantie “een heilloos idee” is. Er is geen probleem dat opgelost moet worden, het verstoort de verhoudingen in een goed functionerende markt, we krijgen een race to the bottom die de dienstverlening zal uithollen en het verslechtert het vestigingsklimaat in Nederland, aldus de Adfiz-voorman.

“Kortom, het werkt niet, het lost niets op, en het veroorzaakt wél nieuwe problemen. En de hoogste rekening, die komt bij de kwetsbare groepen consumenten te liggen. Ik kan me oprecht niet voorstellen dat er één verzekeraar hier in de zaal zit die, én de waarde van advies onderstreept, én werkelijk achter dit plan staat. Aan zulk beleid kunnen wij niet meewerken. En daarmee basta.”

Breed adviesrepertoire

Heeres zei te zien dat steeds meer adviseurs productoplossingen naar de achtergrond schuiven. En dat is goed, vindt hij. Want: “de adviseur adviseert, de verzekeraar verzekert en de bank financiert”. “Ik zie adviseurs die rol oppakken. Ze bieden een ongekend breed adviesrepertoire. Ik ben ervan overtuigd dat dit precies de beweging is die het meest gaat bijdragen aan onze reputatie. Die de vertrouwenscijfers nog verder kan laten doorstijgen.”

Opportunisme

Volgens de Adfiz-voorzitter is er nog een “andere, opportunistischer reden om deze beweging te omhelzen”. “Waar robots beter en sneller producten gaan vergelijken en gaan matchen met gemiddelde klantbehoeftes, wordt de waarde van ons mens-adviseurs nog eens extra duidelijk op inleving, doorvragen en luisterend vermogen. ”

Verschraling

In zijn speech stond Heeres ook even stil bij de uitdagingen voor verzekeraars. Veel leden worstelen volgens hem met de verschraling van het aanbod. “Risico’s concentreren zich bij slechts een handvol verzekeraars en premies stijgen fors. Zowel provinciaal als op de beurs. Sommige bedrijfstakken zijn al praktisch onverzekerbaar.”

Exoten

Heeres maakt zich zorgen dat taxi’s, autoverhuurbedrijven, veetransport en recyclingbedrijven nauwelijks meer verzekerbaar zijn. “Dit zijn toch geen rare exoten?” Tevreden stelt hij vast dat ook steeds meer verzekeraars hier zorgen over hebben. Samen met hen wil hij dit vraagstuk te lijf. “Daarom hebben we het thema vorig jaar op de agenda gezet. Ik ga hier met de verzekeraars in 2018 absoluut verder mee aan de slag”, beloofde Heeres.

 

Reageer op dit artikel