nieuws

Verbond: Vertrouwen is beter dan PE-examen

Branche 2405

Verbond: Vertrouwen is beter dan PE-examen

Verzekeraars vinden dat in de vakbekwaamheidseisen van het CDFD meer mag worden uitgegaan van vertrouwen. Het PE-examen zou vervangen moeten worden door een goede registratie en borging van de permanente actualiteit door de sector. Dit schrijft Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraar in reactie op de internetconsultatie voor Wijzigingsbesluit financiële markten 2018.

In zijn reactie op de consultatie, die gisteren sloot, schrijft De Boer dat de sector actief is in het permanent borgen van actuele kennis. (…) “Zo kennen maatschappijen specifieke werkoverleggen waar zij kennis van actuele zaken met elkaar delen. Punten voor PE worden verzameld door het bijwonen van bijeenkomsten van opleiders, waaronder de Insurance Academy van het Verbond en ander vakverenigingen in de verzekeringswereld. (…)De borging is adequaat vormgegeven.”

PE-examen dubbelop

Conform de ‘nieuwe’ vakbekwaamheidseisen van het CDFD moeten adviseurs sinds 1 januari 2017 iedere 3 jaar per module een PE-examen afleggen. Volgens De Boer werkt deze methode contraproductief. “Eigenlijk is het PE-examen dubbelop: maatschappijen stimuleren en toetsen de eigen medewerkers op permanente actualiteit. De stof wordt vervolgens opnieuw bij iedere individuele medewerker getoetst door het CDFD met het PE-examen. De intrinsieke motivatie binnen de branche kan daardoor aangetast worden.”

Toezicht door AFM

De Boer vervolgt: “Het zou beter zijn wanneer er toezicht zou komen (bijvoorbeeld door de AFM) op de wijze waarop maatschappijen en andere werkgevers in de sector de permanente actualiteit van medewerkers borgen. Zo kunnen eventuele misstanden in de periode tussen de examens ook beter voorkomen worden.”

Reageer op dit artikel