nieuws

‘Headhunters mogen ING-talent scouten voor de concurrent’

Branche 2225

ING gaat headhunters die het gemunt hebben op talenten van de bank niet langer tegenwerken. Dat schrijft de bank in brieven aan werving- en selectiebureaus, meldt De Telegraaf. Volgens ING zijn medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun carrière en moeten zij loopbaankansen kunnen pakken als die zich voordoen.

‘Headhunters mogen ING-talent scouten voor de concurrent’

ING verlaagt de verdedigingswal rond het eigen personeel. HR-directeur Maarten van Beek heeft headhunters laten weten een “moderne werkgever” te willen zijn, schrijft De Telegraaf. De beperking dat selectiebureaus die opdrachten krijgen van de bank lange tijd geen ING-personeel mogen benaderen voor functies elders, wordt losgelaten volgens de krant. Hier stonden tot nu toe vaak boetes op, of het wegblijven van nieuwe opdrachten.

Niet belemmeren

“Wij vinden dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor hun loopbaankeuzes en willen hen niet belemmeren bij kansen die op hun pad kunnen komen”, zegt de bank in een reactie tegen De Telegraaf. De versoepeling geldt overigens niet voor werknemers die korter dan 3 jaar in dienst zijn en door het werving- en selectiebureau zelf aan ING zijn gekoppeld.

Moderne slavernij

FNV noemt het een “principieel goed besluit”. Gerard van Hees van de vakbond zegt in de krant dat werknemers de dupe waren van de beschermingswal om het personeel. “Het heeft een belemmerende werking op de arbeidsmarkt. Eigenlijk een soort moderne slavernij. ING wil een aantrekkelijke, moderne werkgever zijn. En daar hoort zo’n bescherming van de eigen markt niet bij”, aldus Van Hees. Volgens de vakbondsman is de actie handig gepland. ING zit in een reorganisatie. Door de teugels te laten vieren, zou ook hoger opgeleid personeel naar een baan buiten de bank kunnen uitkijken.

Eerder deze week werd juist bekend dat start-up Lemonade zich beter zou willen wapenen tegen headhunters. De insurtech dreigt Amazon de rug toe te keren omdat de techreus Lemonade-talenten probeert weg te kapen.

Reageer op dit artikel