nieuws

Zes op tien zzp’ers in financiële sector heeft geen neveninkomsten

Branche 1321

Zes op tien zzp’ers in financiële sector heeft geen neveninkomsten

Zelfstandigen in de financiële dienstverlening zijn voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van hun eigen onderneming. Voor 79,2% is het zzp-inkomen tevens het hoofdinkomen, voor 61,3% is het zelfs de enige inkomstenbron. Alleen in de bouwsector liggen dat percentage hoger. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendmaakte.

In 2016 werkten volgens het CBS 62.500 zzp’ers in de financiële dienstverlening. In totaal kende Nederland bijna 1,5 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Ruim 55% van die groep heeft naast een zzp-inkomen ook een andere bron van inkomsten, zoals loon, pensioen of een uitkering. Ruim zes op de tien zzp’ers haalden wel hun hoofdinkomen uit ondernemerschap, voor de overige zzp’ers (37,6%) was het zzp-schap een bijverdienste.

Bovengemiddeld afhankelijk

In de financiële dienstverlening zijn zzp’ers meer dan gemiddeld afhankelijk van hun zzp-inkomsten. Voor maar 20,8% zijn de inkomsten uit de eigen onderneming bijverdienste. Alleen in de bouw geldt dat voor een kleinere groep (10,7%). In de bouwsector heeft 69,1% van de zelfstandigen geen andere inkomstenbron. Voor financieel dienstverleners die eigen baas zijn geldt dat voor 61,3%. In alle andere sectoren ligt dat percentage lager, en het Nederlands gemiddelde is 44,9%.

4,5% gepensioneerden heeft zzp-inkomsten

In Nederland (alle sectoren) is voor 548.000 personen het zzp-inkomen een bijverdienste. Het zijn vooral werknemers die naast hun loon extra inkomen vergaren als zzp’er. Van de ruim 6,2 miljoen werknemers in 2016 waren dat er bijna 330.000 (5,3%). Met hun ondernemerschap verdienden zij in doorsnee € 1.900 per jaar bij.

Ruim 138 duizend mensen vulden hun pensioen aan met in doorsnee € 2.800 aan zzp-inkomen. Dit komt neer op 4,5% van alle gepensioneerden. Daarnaast waren er 46.000 uitkeringsontvangers die in doorsnee € 1.400 per jaar bijverdienden als zzp‘er. Het verdiende zzp-inkomen wordt verrekend met de ontvangen uitkering.

Reageer op dit artikel