nieuws

Winterserie (8): Terugblikken en vooruitkijken met Hendrik Schakel

Branche 1855

De jaarwisseling vraagt om reflectie en nieuwe plannen. Met welk gevoel en met welke intenties zit de verzekeringsprofessional bij de kerstboom en aan de oliebollen? Wat heeft 2017 ons gebracht en welke wensen hebben we als we naar het nieuwe jaar kijken? am: maakte een rondje langs de velden. In deze aflevering de antwoorden van Hendrik Schakel, co-founder van adviesbureau voor hogeropgeleiden Viisi.

Winterserie (8): Terugblikken en vooruitkijken met Hendrik Schakel

Wat waren volgens jou de hoogtepunten van 2017?
“De introductie van ‘Handig!’, een initiatief van geldverstrekkers onder regie van IG&H waardoor er voor mensen in loondienst geen werkgeversverklaring meer nodig is bij een hypotheekaanvraag, heeft volgens mij bewezen dat er echt voordelen voor onze klanten te behalen zijn door automatisering en de wil bij geldverstrekkers om processen te moderniseren. Meer snelheid en duidelijkheid over het inkomensgedeelte bij de hypotheekaanvraag. Daarnaast vind ik het leuk om te zien dat onze erkenning als Best Workplace van Great Place to Work en onze unieke aanpak, samen met onze purpose om de financiële wereld beter, duurzamer en meer langetermijngericht te maken, zich ook duidelijk uit in de vele sollicitatie-aanvragen. Hypotheekadviseur worden bij Viisi neemt in populariteit toe. Niet alleen qua aantal krijgen we meer sollicitanten naar ons toe, maar ook de geschiktheid van sollicitanten die bij ons adviseur zouden willen worden neemt toe.”

Welke dalen heb je in 2017 meegemaakt en wat voor impact hadden die dalen?
“Hierover moet ik even goed nadenken… Ik wil graag een eerlijk antwoord geven en een daadwerkelijk dal met impact noemen. Kleine dalen zijn er altijd zoals wanneer het met klanten of collega’s even iets minder gaat. Zelf heb ik het afgelopen jaar ook best wat periodes gehad waarin ik enorm zat te worstelen met aanhoudende werkdruk en daarnaast andere levenswensen zoals relatie, familie, sporten en andere zaken. Maar dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij als ondernemer. Het is heel moeilijk om alles in het leven in balans te hebben en te houden.”

Welke wensen heb je voor 2018, wat zou je willen bereiken?
“Onze wens is dat in 2018 huizenkopers al zekerheid over het kunnen krijgen van de hypotheek hebben wanneer zij een bod doen. Volgens ons is dit zeker mogelijk en we weten zeker dat dit voor onze klanten veel stress zal wegnemen. Ook kunnen starters dan opbieden tegen mensen die op dit moment in staat zijn om zonder voorbehoud van financiering te bieden.”

Wie wens je in 2018 het beste toe en waarom?
“Iedereen natuurlijk! Omdat er gewoon niemand is die ik niet het beste zou toewensen. Maar als ik specifiek iemand of een groep moet aanwijzen: dan de mensen die in een steeds krappere woningmarkt met veel concurrentie en overbiedingen de juiste beslissingen moeten nemen onder soms moeilijke omstandigheden.”

Welke ontwikkelingen in de markt hoop je in 2018 mee te maken of aan te wakkeren?
“Dat hypotheekbemiddeling verder geautomatiseerd en gestandaardiseerd wordt zodat er minder ‘papier’ en willekeur mogelijk is en dat een hypotheek daarmee ook in niet 100% standaardsituaties binnen een week akkoord gegeven kan worden. Ik vind dat we als innoverende organisatie qua ontwikkeling een voorbeeldrol moeten vervullen. We zijn bijvoorbeeld -voor zover ik weet- de eerste financiële organisatie in de wereld die Holacracy ingevoerd heeft en haar businessmodel open en bloot op het web heeft staan. En daarnaast is mijn wens dat er in media-uitingen wat meer inhoud en nuance getoond zal worden. Eénzijdige en ongenuanceerde beïnvloeding kan leiden tot ideeën die voor huizenkopers leiden tot verkeerde keuzes. Onze klanten verdienen het om goedgeïnformeerd te zijn bij de belangrijke beslissingen die zij moeten nemen. Indien wij dat als Viisi nodig vinden zullen we ons in de komende tijd ook steeds duidelijker uitspreken in de media.”

Eerdere afleveringen van deze serie zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel