nieuws

Winterserie (1): terugblikken en vooruitkijken met Fred de Jong

Branche 1114

Winterserie (1): terugblikken en vooruitkijken met Fred de Jong

De jaarwisseling vraagt om reflectie en nieuwe plannen. Met welk gevoel en met welke intenties zit de verzekeringsprofessional bij de kerstboom en aan de oliebollen? Wat heeft 2017 ons gebracht en welke wensen hebben we als we naar het nieuwe jaar kijken? am: maakte een rondje langs de velden, te beginnen bij onderzoeker Fred de Jong.

Wat waren volgens jou de hoogtepunten van 2017?
“Weer een jaar in goede gezondheid mogen beleven is het allerbelangrijkste. Daarnaast ben ik trots op enkele mooie onderzoeken en adviesklussen die ik voor mijn klanten heb mogen doen. Extra leuk vond ik het om te mogen bijdragen aan een succesvolle am:dag afgelopen november en het geven van een Engelstalige presentatie tijdens een internationaal wetenschappelijk congres over de lessen van het provisieverbod.”

Welke dalen heb je in 2017 meegemaakt en wat voor impact hadden die dalen?
“Dat Ajax geen kampioen werd en ‘we’ niet naar het WK gaan, zijn gelukkig maar bijzaken. De soms stuitende en op de persoon gerichte reacties op internet naar aanleiding van opinies of artikelen blijven mij verbazen. Deze figuren met hun prachtige pseudoniemen bereiken juist het tegenovergestelde van wat men beoogt. Dit leidt niet tot meer vertrouwen van klanten, toezichthouders en regelgevers. Als je je gedraagt als een hork, word je ook behandeld als een hork.”

Welke wensen heb je voor 2018, wat zou je willen bereiken?
“Gelukkig en gezond blijven staat voorop. In 2018 hoop ik mijn ambities op wetenschappelijk gebied in relatie tot de financieeladviesmarkt verder vorm te kunnen geven. Ook wil ik meer gaan doceren. Het komende jaar zal ik blijven investeren in mijn netwerk, zodat alle beslissers in de financieel adviesmarkt weten waar ze mij voor kunnen inhuren als onderzoeker en consultant. Ik zou willen bereiken dat enkele van mijn eigen onderzoeksideeën ten aanzien van de financieeladviesmarkt daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld mijn ideeën over financiële zelfredzaamheid, advicetech, businessmodelinnovatie, toekomst volmachten of impact van transparantie.”

Wie wens je in 2018 het beste toe en waarom?
“Ik wens iedereen het allerbeste toe, ook of juist diegenen waar ik het inhoudelijk mee oneens ben. Maar in het bijzonder wens ik mensen die hun nek uit durven steken, die anders durven denken en doen, de moed om dit vooral te blijven doen. Verder wens ik alle vrijwilligers toe dat ze de waardering (blijven) krijgen die ze verdienen.”

Welke ontwikkelingen in de markt hoop je in 2018 mee te maken of aan te wakkeren?
“Dat de financieeladviesmarkt moderner wordt in denken en doen, vanuit de grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, zodat de samenleving ook in de toekomst kan vertrouwen op goed advies.”

Latere afleveringen van deze serie zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel