nieuws

Van Oijen (Vivat): ‘Ik zie innovatie als hét middel voor toekomstig succes’

Branche 1673

Van Oijen (Vivat): ‘Ik zie innovatie als hét middel voor toekomstig succes’

Vivat ontvangt vandaag twee awards voor haar samenwerking met start-ups. De verzekeraar valt in de prijzen als Open Innovation Challenger en als Open Innovation Fast Mover. De prijzen worden vanmiddag in Brussel uitgereikt aan Ron van Oijen, CEO van Vivat. Organisator is het Startup Europe Partnership (SEP), dat in opdracht van de toenmalige vicepresident van de Europese Commissie Neelie Kroes is opgericht. Vivat is de enige Nederlandse verzekeraar die in de prijzen valt.

Vivat komt uit op de 13e plek en is de enige Nederlandse verzekeraar die in de lijst met innovatieve bedrijven is terug te vinden. Andere winnaars zijn onder meer Google, BMW, KLM en de BBC. Meedoen gebeurt op uitnodiging: meer dan 300 bedrijven in Europa zijn dit jaar benaderd. De jury bestaat uit kopstukken uit het bedrijfsleven en prins Constantijn van Oranje-Nassau. Daarnaast is Vivat ook geplaatst in de top 3 van de categorie ‘SEP Open Innovation Fast Movers’, een categorie van bedrijven die zich in zeer korte tijd ontwikkeld hebben binnen de ‘open innovatie’. We legden Vivat-directeur Ron van Oijen een paar vragen voor.

Afgelopen zomer sprak je de ambitie uit om voor het einde van dit jaar in de top 5 van de meest innovatieve verzekeraars van Nederland terecht te komen. Helpt een award als deze om die ambitie te vervullen?
“Ja, ruimschoots, geen andere Nederlandse verzekeraar zit in de lijst van Startup Europe Partnership. We behoren nu tot de Champions League in Europa op het gebied van open innovatie. Het belangrijkste is en blijft dat we hierdoor onze klanten nog beter gaan bedienen. Een belangrijke les vanuit start-upfilosofie is: welk probleem van de klant lossen wij op? Vanuit de klant bekeken, altijd.”

Waarin onderscheidt Vivat zich in innovatie ten opzichte van andere verzekeraars?
“Dat is een combinatie van een aantal factoren. Innovatie is bij ons vast ingeregeld via de Innovation Board. Deze is tweewekelijks, senior management zit daarin en daarnaast besluitvormers vanuit de hele organisatie. Besluitvorming verloopt snel en pragmatisch. Samenwerking met start-ups is onderdeel van onze manier van werken: van HR, technologie, mentorship en van elkaar leren tot businessproposities. Ik denk dat het goed is als innovatie door alle onderdelen binnen de organisatie omarmd wordt. Zowel top-down als bottom-up. Zelf zie ik innovatie als hét middel tot toekomstig succes. Ook HR zet in op innovatie, door events voor en door medewerkers professioneel te organiseren, door middel van onze dragons’ den, innovation days, innovation masterclasses, captain sessies, mentor masterclasses en de mogelijkheid om bij onze locatie in B.Amsterdam, Vince, aan de slag te gaan.”

Wat stond dit jaar op jullie agenda wat betreft innovatie?
“Veel pilots met start-ups om klanten goede ervaringen aan te bieden, buiten de reguliere verzekeringsproducten om, of juist aanvullend daarop. In relatief korte tijd hebben wij enorme stappen gemaakt, dit is aangegeven door Startup Bootcamp, alsook SEP gezien deze speciale awards. We hebben onze eigen innovatielocatie, Vince (in B.Amsterdam). Daar zijn we onderdeel van een open innovatie-omgeving. Daarnaast hebben we ‘corporate start-ups’ gepresenteerd, bijvoorbeeld Vigi en binnenkort volgt een tool voor onze pensioentak.”

Wat zijn de plannen voor volgend jaar?
“Op het gebied van start-ups, data & innovatie zijn dat: blijven investeren in samenwerken met en het starten van eigen start-ups. Professionaliseren van procurement voor een snellere samenwerking, standaardcontracten met start-ups met passende compliancy-voorwaarden. Doorgroei van Vince, onder meer op het gebied van productontwikkeling. Professionaliseren van de sandbox, dit is de experimenteeromgeving voor de producten die we breder willen gaan uitrollen, we hebben het dan over de minimal viable products. Dit om sneller innovaties op te zetten en te valideren. Daarnaast: meer en meer medewerkers met of in Vince laten meewerken. Zo verandert de cultuur binnen Vivat.”

Vivat is genomineerd vanwege open innovation, samenwerken en delen van kennis. Met welke partijen is samengewerkt?
“Dat zijn er heel wat. Om er een paar te noemen: tradeyourtrip.nl, instantmagazine.com, housinganywhere.com, zoofy.nl en 24sessions.com. Daarnaast nog 100+ affiliates en binnenkort kondigen we een samenwerking aan met een sterke reisstart-up/scale-up. Wat platformen betreft werken we onder andere samen met startupbootcamp, fintech cyber security Amsterdam, UtrechtInc, HollandFintech, iAmsterdam, startupAmsterdam en StartupNhn.”

Wat voor mogelijkheden biedt de prijs, gaan er deuren open?
“Het SEP-platform verbindt de beste start-ups en scale-ups met de beste corporates in Europa. Vivat is hier nu onderdeel van. Dit biedt uitstekende en kwalitatieve mogelijkheden om samen te werken en iets op te zetten. Vivat deelt en adopteert daar kennis op het gebied van investments, co-working spaces, events, procurement, innovatie cultuur, waaronder open innovatie en ondernemerschap en het opzetten van pilots.”

Reageer op dit artikel