nieuws

‘David Knibbe invloedrijker dan zijn baas’

Branche 4570

‘David Knibbe invloedrijker dan zijn baas’

De CEO van Nationale-Nederlanden heeft meer invloed op het bestuur en de besluitvorming in Nederland dan de directievoorzitter van de groep waar de verzekeraar deel van uitmaakt. De Volkskrant zette dit weekend David Knibbe (Nationale-Nederlanden) op plek 158 in de lijst met 200 invloedrijkste bestuurders. NN Group-CEO Lard Friese staat vijf plaatsen lager.

De Volkskrant stelt jaarlijks een lijst op met de invloedrijkste niet-democratisch gekozen bestuurders: de bestuurlijke elite. Knibbe komt dit jaar uit het niets op plek 158. Friese zakte van plaats 150 in 2016 naar 163. De twee NN-bestuurders moeten Achmea-collega Willem van Duin overigens ver boven zich dulden. Die staat op positie 118. Hij leverde echter wel invloed in: een jaar geleden hoorde Van Duin nog bij de top 100 (94).

Knot en de grootbanken

Hans Wijers, oud-topman van AkzoNobel, is al vier jaar achtereen lijstaanvoerder. Hoogste financial is Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Vorig jaar stond Knot nog op 3, nu op plaats 4.

Ook hoog in de lijst staan de bestuursvoorzitters van de grootbanken. Op plaats 15 vinden we Ralph Hamers van ING, op plaats 17 staat Wiebe Draijer van Rabobank en een plek daaronder is voor Kees van Dijkhuizen van ABN Amro. Oud-ABN-bestuurder Joop Wijn is in zijn nieuwe rol bij betaaldienst Adyen ook nog behoorlijk invloedrijk. Hij staat op plaats 43.

AFM

Merel van Vroonhoven, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, heeft aan invloed ingeboet. Zij staat op plek 60, terwijl ze in 2016 nog de nummer 37 was. Twee plaatsen boven haar bevindt zich Chris Buijnk, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Reageer op dit artikel