nieuws

‘Belastingklimaat en kwetsbare regering in top 5 bedrijfsrisico’s 2018’

Branche 559

Cyberaanvallen en ongunstige uitkomsten van de Brexit-onderhandelingen blijven in 2018 belangrijke bedrijfsrisico’s. Ook in de top 5 staan terreurbestrijding, Europese inspanningen om belastingontwijking tegen te gaan en een kwetsbare Nederlandse regering als coalitiepartijen verlies lijden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Dat stelt risicoadviesbureau Control Risks in de jaarlijkse RiskMap-voorspelling.

‘Belastingklimaat en kwetsbare regering in top 5 bedrijfsrisico’s 2018’

In de top 5 van risico’s voor het Nederlandse bedrijfsleven zet Control Risks Benelux voor komend jaar onder andere de Europese aandacht voor belastingontwijking. “Aangezien de EU zich in 2018 waarschijnlijk meer gaat inspannen om belastingontwijking tegen te gaan, zullen Nederlandse bedrijven geconfronteerd worden met aanzienlijke reputatierisico’s. Legale maar ondoorzichtige belastingpraktijken, worden nu als immoreel beschouwd door het grote publiek, en zullen steeds meer onder een vergrootglas worden bekeken”, aldus de risicoadviseur.

Politieke stabiliteit

Ook de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 vormen een potentieel risico. Het nationale sentiment van de laatste verkiezingscampagne heeft volgens de risicoanalyse geresulteerd in een verdeeld land en een verschuiving van de politieke retoriek naar rechts. “Na een bijna vijf maanden durende formatie zal de kwetsbaarheid van de huidige regering worden getest bij de regionale verkiezingen, waarbij de PVV waarschijnlijk opnieuw een serieuze uitdaging zal vormen voor de regerende VVD”, voorspelt Control Risks. Een minder stabiele politiek in Nederland kan nadelige effecten hebben voor bedrijven die internationaal actief zijn.

Brexit-buitenkans

Boven deze twee risico’s vormen cyberaanvallen, tegenvallende resultaten van de Brexit-onderhandelingen en terreurbestrijding de grootste risico’s voor Nederlandse bedrijven, volgens de RiskMap voor 2018. Bedrijven die gebruikmaken van financiële infrastructuur lopen – net als sectoren energie, transport en telecommunicatie – de grootste cyberrisico’s.

In de Brexit ziet Control Risks overigens niet alleen een bedreiging, maar vooral ook veel kansen. “Het succes in het nieuwe Europa zal grotendeels afhangen van het vermogen om Nederland te positioneren binnen het blok als een centrale speler in de hervormingen en zich aan te passen aan een veranderende markt.” De risicoadviseur voegt daaraan toe dat als de Brexit zorgt voor politieke onrust in grootmachten Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, er een buitenkans ontstaat voor de Benelux om bedrijven aan te trekken.

Reageer op dit artikel