nieuws

AFM, NVB en FD genomineerd voor Nationale Compliance Award

Branche 763

AFM, NVB en FD genomineerd voor Nationale Compliance Award

De Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandse Vereniging van Banken en het Financieele Dagblad maken, met vier andere genomineerden, kans op de Nationale Comliance Award. Deze prijs wordt sinds 2004 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de professionalisering van de compliancefunctie.

De AFM wordt door de jury van het Nederlands Compliance Instituut geroemd om een baanbrekende samenwerking tussen wetenschap en praktijk bij het toezicht op gedrag en cultuur binnen financiële ondernemingen. “De cultuur heeft grote invloed op hoe medewerkers zich gedragen. Regels alleen kunnen nooit al het gedrag vangen. Inzicht in gedrag en cultuur helpt om toezichtrisico’s in een vroeg stadium te signaleren.”

Bankierseed

De NVB is genomineerd vanwege de inzet voor cultuurverandering bij banken. De update van de Code Banken en de bankierseed vallen in goede aarde bij de jury. “Het neerleggen van de verantwoordelijkheid bij iedere medewerker afzonderlijk heeft meer invloed dan handboeken met af te vinken voorschriften. Op initiatief van de NVB stellen alle banken nu ook beleid op ten aanzien van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen. De klant en de lange termijn zijn steeds meer bepalende pijlers van het bancaire denken geworden.”

FD

Ook het Financieele Dagblad maakt kans op de prijs. “Geen andere partij toont zo’n grote onafhankelijkheid van zowel sector als individuele instellingen als deze krant. Door diepgaand onderzoek, hoogstaande opinies en publicatie van reacties hierop zorgt het FD voor een relevante analyse van het niveau van compliance en integriteit in verschillende sectoren”, luiden de lovende woorden bij de nominatie.

Andere genomineerden zijn de Kennistafel Gedrag en Cultuur van de Vereniging van Compliance Officers, Bart Roskam (manager operations Alveus Compliance Solutions), Petra Broekshuijsen (integriteitsmanager bij Enexis) en Pierre Simon (oprichter Simon Consulting Group). Het publiek kan tot 8 januari stemmen op een van de genomineerden.

Reageer op dit artikel