nieuws

ACM: toezichtskosten houden fintechs niet tegen

Branche 839

De kosten van toezicht hebben geen invloed op de toetreding en groei van fintechs in de financiële sector. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau EY in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Belangrijker is of de nieuwkomers in de markt goed gekwalificeerd personeel kunnen vinden en of er voldoende vraag is naar hun product. Fintechs ervaren wel hoge toezichtslasten: de moeite om te voldoen aan de regels.

ACM: toezichtskosten houden fintechs niet tegen

De ACM initieerde het onderzoek nadat ze signalen van enkele fintechs had gekregen dat zij de toezichtskosten als hoog ervaren. Als de kosten die toezichthouders DNB en AFM rekenen belemmerend zouden werken, kan dat de concurrentie en innovatie in de sector beïnvloeden. De ACM wil dat tegengaan. Van belemmering blijkt echter geen sprake. De toezichtskosten hebben geen grote invloed op de toetreding of groei van fintechs in Nederland.

Prijs voor eerlijke markt

Uit het onderzoek blijkt dat kleine fintech-bedrijven weliswaar relatief meer betalen dan grotere bedrijven, maar dat hen dat niet belemmert in hun investeringsbeslissingen. In andere Europese landen is volgens de ACM een vergelijkbaar beeld te zien. Fintechs geven aan meer hinder te ondervinden van toezichtslasten om te voldoen aan alle regels.

Investeringsbeslissingen blijken vooral af te hangen van de vraag of er goed gekwalificeerd personeel te vinden is. Ook speelt mee of er voldoende vraag is naar het product van de fintech. Vernieuwers in de sector zien de toezichtskosten als een prijs voor een eerlijke financiële markt waarmee je onstabiele en dubieuze organisaties uitsluit. Daarbij zorgt het voor een betrouwbaar imago. De ACM ziet op basis van deze uitkomsten geen reden om verder onderzoek te doen naar toezichtskosten.

Reageer op dit artikel