nieuws

Wopke Hoekstra: ‘Geen verplicht advies voor AOV’

Branche 1514

Wopke Hoekstra ziet geen reden om consumenten te verplichten advies in te winnen voor arbeidsongeschiktheid-, aansprakelijkheid- of zorgverzekeringen. De minister van Financiën schrijft dat in zijn nota over de richtlijn verzekeringsdistributie. De SP-fractie wilde de bewindsman tot zo’n verplichting bewegen.

Wopke Hoekstra: ‘Geen verplicht advies voor AOV’

SP-Kamerleden vroegen Hoekstra wat er tegen verplicht advies is bij producten met een beleggingselement, maar bijvoorbeeld ook bij producten die wettelijk verplicht zijn (aansprakelijkheid, zorgverzekering) of “zeer noodzakelijk” voor de inkomenspositie (AOV). Ze wilden weten of de minister bereid is middels een zogenaamde lidstaatoptie in de Europese richtlijn verzekeringsdistributie (IDD) advies voor deze producten te verplichten.

Afgewogen keuze

Hoekstra wijst erop dat financieel dienstverleners voorafgaand aan ‘execution only’-dienstverlening bij een AOV of een verzekering met een beleggingselement al moeten vaststellen of deze verzekering en de dienstverlening passend is voor de consument. Dat gebeurt middels een kennis- en ervaringstoets. “Indien blijkt dat de cliënt over onvoldoende kennis of ervaring beschikt, dient de financiële dienstverlener de cliënt te waarschuwen dat het verstandig is om advies in te winnen. Hierdoor wordt de cliënt bewust gemaakt van de vraag of hij in staat is een afgewogen keuze te maken voor een bepaalde verzekering. Daarmee is er geen aanleiding om verplicht advies te introduceren voor de genoemde verzekeringen.”

De minister noemt het belangrijk dat klanten de keuze hebben al dan niet advies in te winnen. “Bij het maken van die keuze dient de cliënt zich bewust te zijn van de risico’s van het afsluiten van een verzekering via het ‘execution only’-kanaal.”

Internetconsultatie

In de nota verwijst Hoekstra naar de internetconsultatie voor de richtlijn verzekeringsdistributie. De reactietermijn daarvoor loopt vandaag af. De AFM pleit vandaag in reactie op de IDD voor actieve provisietransparantie in schadeverzekeringen. Daarop kwam gelijk al veel kritiek uit de branche, onder andere van Adfiz. Hoekstra’s Kamerstuk gaat op het provisievraagstuk nog niet in. Voor vragen over provisie verwijst hij naar de uitkomsten van de evaluatie van het provisieverbod. Dat rapport moet nog verschijnen.

Reageer op dit artikel