nieuws

Vivat maakt werk van terugbetalen Anbang met succesvolle uitgifte obligaties

Branche 1116

Vivat heeft met de uitgifte van nieuwe achtergestelde obligaties $ 575 mln bij beleggers opgehaald. Met de opbrengst kan Vivat twee leningen herfinancieren die Anbang in 2015 en 2016 verstrekt. De verzekeraar gaf dit jaar al eerder succesvol obligaties uit.

Vivat maakt werk van terugbetalen Anbang met succesvolle uitgifte obligaties

Volgens een woordvoerder van Vivat gaat het om het herfinancieren van de Tier 2 leningen (achtergestelde leningen) die Anbang in 2015 aan Vivat verstrekt heeft om de uitstaande leningen bij de vorige aandeelhouder  SRH NV te financieren. “Destijds waren de marktomstandigheden minder gunstig om deze bedragen op te halen en heeft onze aandeelhouder deze achtergestelde leningen aan ons verstrekt”, aldus de woordvoerder. “Daarbij is altijd het idee geweest dat wanneer de marktomstandigheden zouden verbeteren, wij de lening zouden herfinancieren met naar verwachting lagere rentelasten. Dit moment was nu aangebroken.”

Besparing rentelasten

Er is volgens haar dusdanig  ruim door beleggers ingetekend op het schuldpapier dat ook de achtergestelde lening die Anbang in 2016 aan Vivat verstrekte, is geherfinancierd. Bij elkaar gaat het om $575 mln. “De uitgifte van de obligaties is in lijn met onze strategie om kosten te besparen en ons te richten op winstgevende groei. Dit levert een besparing op in de toekomstige rentelasten van ruim €15 miljoen per jaar.”

Gewone obligaties

In mei gaf Vivat al voor € 650 mln aan gewone obligaties uit. Dat was een succes, want de verzekeraar wilde minimaal € 500 mln ophalen. De uitgifte was toen bedoeld om de kapitaalpositie van de dochters te versterken en om ruimte te scheppen voor groei door de aankoop van portefeuilles en closed books.

Reageer op dit artikel