nieuws

Ook ASR verlaagt tekencommissie voor volmachtbedrijven

Branche 5263

Ook ASR verlaagt tekencommissie voor volmachtbedrijven

ASR verlaagt de tekencommissie voor de volmachtbedrijven waarmee het samenwerkt met 1 procentpunt. Dit blijkt uit een Q & A de die verzekeraar had opgesteld over de samenwerkingsovereenkomst met volmachtbedrijven, welke am: onder ogen kreeg. Volgens ASR is een lager kostenniveau in het volmachtkanaal noodzakelijk.

In de vragen en antwoorden, naar aanleiding van een webinar, komt ook de verlaging van de tekencommissie aan de orde die ASR de volmachtbedrijven in het vooruitzicht heeft gesteld. De verzekeraar geeft daarbij aan dat de verlaging ook geldt voor de bestaande portefeuille. “Stel, u heeft een portefeuille en u sluit op 4 januari een nieuwe post, dan gelden de nieuwe afspraken. Draait u in januari een prolongatie? Dan gelden daar ook de nieuwe percentages voor.”

Extra kosten

In het webinar werden door ASR de extra kosten voor diverse controles zoals UBO/CDD-beleid en schadebehandeling, genoemd als argumenten voor de gewijzigde tekencommissie. Daarnaast zegt de verzekeraar de afgelopen jaren te hebben geïnvesteerd in tools voor het volmachtkanaal zodat mede daarom een verlaging van de tekencommissie met 1% ook gerechtvaardigd is.
Een van de vraagstellers vraagt zich af waarom die dure schadebehandeling ten koste van de volmacht moet gaan en niet uit de technische premie wordt gehaald. “Waarom moet voor extra schade behandeling de volmacht deze kosten betalen? Volmacht heeft ook alleen maar meer kosten de afgelopen jaren!”

Meer schades in volmacht

Ten aanzien van de kosten van schadebehandeling merkt ASR op dat het aantal schades per € 100 miljoen premie in volmacht groter is dan in de provincie. Deze extra kosten verrekenen in de premie betekent volgens de verzekeraar een premieverhoging, die direct ten laste van verzekerde gaat . “Het kanaal in zijn totaliteit ligt onder een vergrootglas: risicobeheersing; veranderende wet- en regelgeving, het vraagt steeds meer van ons. Ook in het licht van een duurzaam, gezond en rendementsvol kanaal moeten wij naar een lager kostenniveau. Tegelijkertijd werken wij aan diverse tools om de operatie te verbeteren zodat de kosten ook omlaag kunnen en de verlaging van 1 % gerechtvaardigd is.”

Meer uitdagingen

Brancheorganisatie NVGA wil bij monde van voorzitter Ron Gardenier niet alleen op dit specifieke geval ingaan. “Dit speelt breder in de markt en daar heb ik in recent verschenen publicaties al eerder mijn zorgen over geuit. Er liggen meerdere uitdagingen in de relatie tussen het volmachtkanaal en de verzekeraars waar wij op korte termijn graag onze visie op geven.”

Reageer op dit artikel