nieuws

DNB gaat banken hacken

Branche 1018

DNB gaat banken hacken

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat cyberaanvallen uitvoeren op banken, beursexploitanten en clearinghuizen. Dat zegt bestuurder Petra Hielkema van DNB dinsdag tegen het Financieele Dagblad. Het programma krijgt de naam Tiber.

Volgens Hielkema, verantwoordelijk voor betalingsverkeer en marktinfrastructuur, zijn aanvallen op de financiële sector een dagelijkse aangelegenheid. “Je moet constant op je qui vive zijn, altijd met de laatste ontwikkelingen meegaan. Omdat de deelnemende partijen aan Tiber de resultaten met elkaar delen, kunnen we de cyberweerbaarheid versneld vergroten,” zo zei hij tegenover het FD.

Inbreken bij financiële instellingen

De bedoeling van het programma is dat onder de vlag van DNB een team van hackers van gerenommeerde cybersecuritybedrijven opdracht krijgen in te breken bij een financiële instelling. Met de tests moeten de financiële instellingen zich voorbereiden op eventuele aanvallen in de toekomst van georganiseerde misdaad en natiestaten.

Verzekeraars

Woordvoerder Tobias Oudejans van DNB wou niet ingaan op de vraag of verzekeraars eventueel meedoen in een volgend project waarbij testaanvallen worden uitgevoerd. Wel gaf hij aan dat de DNB de testaanvallen ook op Europees niveau een vervolg zal geven. “We zijn al in gesprek met de Europese Centrale Bank die hier interesse in heeft getoond.”

Reageer op dit artikel