nieuws

Bij welke Kamerleden moeten lobbyisten uit de branche eens buurten?

Branche 1374

Bij welke Kamerleden moeten lobbyisten uit de branche eens buurten?

Met 152 vragen was Renske Leijten van de SP in 2016 kampioen Kamervragen stellen aan bewindslieden. Ging dat vorig jaar voornamelijk over zorg(verzekeraars), vanaf dit jaar is het Kamerlid woordvoerder financiën en zal ze naar verwachting minister Wobke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel regelmatig om opheldering vragen. Bij welke Kamerleden kunnen lobbyisten uit de verzekeringssector nog meer terecht als ze iets gedaan willen krijgen in Den Haag?

Met het vertrek van Wouter Koolmees (D66) naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verliest de vaste Kamercommissie voor Financiën enkele meters dossierkast aan financiële kennis. Er blijven echter ook nog bergen aan ervaring behouden, bijvoorbeeld in de persoon van vertrouwde gezichten als Aukje de Vries (VVD), Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Omtzigt (CDA). Nieuwkomers in deze commissie zijn onder anderen Bart Snels (GroenLinks), Jan Paternotte (D66) en Thierry Baudet (FvD) die allemaal dit voorjaar hun debuut maakten als Kamerlid.

VVD

Lobbyisten uit de branche zullen zeker de VVD-woordvoerders financiën onder de knop willen hebben. In de Kamercommissie zitten namens de grootste fractie Erik Ziengs en Anne Mulder, allebei met bijna 7,5 jaar Kamerervaring, en Aukje de Vries. Die laatste heeft weliswaar minder Kamermeters gemaakt, maar viel afgelopen jaren op met haar vele Kamervragen. Ze voelde bewindslieden bijvoorbeeld recent nog aan de tand over het toezicht op kleine en middelgrote verzekeraars, over de streep die DNB zette door de Bovag-garantie en over maatwerk bij hypotheken.

CDA

De telefoonnummers van het CDA hoeven niet te worden aangepast. Net als in voorgaande Kamerperiode ontfermen Pieter Omtzigt, al 14 jaar Kamerlid, en Erik Ronnes zich over financiële thema’s in de Kamerdebatten. Ronnes stelde onlangs nog vragen aan de minister van Financiën over maatwerk voor ouderen bij hypotheekverstrekking. Omtzigt kennen we bijvoorbeeld van de kritische vragen over de Chinese verzekeraar Anbang en de Nederlandse dochter Vivat.

D66

Jan Paternotte, tot maart dit jaar fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, treedt namens D66 toe tot de Kamercommissie voor Financiën. Hij heeft financiële markten in zijn portefeuille. Steven van Weyenberg draait al wat langer mee in die commissie. Hij was onder andere de luis in de pels voor staatssecretarissen Klijnsma en Wiebes als het ging om pensioen in eigen beheer. Ook Joost Sneller, sinds vorige week Kamerlid door het vrijkomen van de plek van Wouter Koolmees, houdt zich bezig met financiën en in het bijzonder de Rijksbegroting. D66 heeft nog een vacature in de Kamercommissie. Het is nog niet bekend of Sneller die gaat vervullen.

ChristenUnie

De kleinste regeringspartij heeft Eppo Bruins afgevaardigd als plaatsvervanger in de financiële Kamercommissie. De ChristenUnie heeft nog een vacature te vervullen voor dat orgaan. Bruins zit overigens ook in de Kamercommissie voor Economische Zaken. Stieneke van der Graaf heeft de zetel ingenomen van Carola Schouten, die in het verleden onder andere Kamervragen stelde over hypotheekrenteaftrek en boetevrij oversluiten. Van der Graaf was tot voor kort fractievoorzitter in de Provinciale Staten in Groningen.

Linkse oppositie

De titelhouder in het Kamervragen stellen Renske Leijten van de SP is de komende vier jaar dus woordvoerder financiën voor die partij. Zij zit samen met partijgenoot Maarten Hijink in de Kamercommissie. Leijten ondervroeg deze zomer Dijsselbloem nog over de angstcultuur bij DNB.

GroenLinks moet het met nieuwe namen doen in de financiële commissie. Tom van der Lee en Bart Snels kwamen afgelopen maart allebei voor het eerst in de Tweede Kamer. Snels was onder andere directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij en tekstschrijver van leider Jesse Klaver. Van der Lee was campagnedirecteur bij Oxfam Novib.

De sterk geslonken PvdA-fractie heeft nog wel Henk Nijboer in de gelederen. Hij houdt financiën in zijn portefeuille en zit ook als enige van de partij in de Kamercommissie. Nijboer stelde dit voorjaar nog Kamervragen over het kopen van een huis zonder voorbehouden van financiering.

PVV, FvD en SGP

De PVV heeft de ervaren politicus Teun van Dijck als woordvoerder voor financiën. Hij zit samen met Dion Graus in de vaste Kamercommissie. Uit de fractie heeft ook Edgar Mulder financiën in zijn portefeuille. Hij zal zich vooral richten op de thema’s van staatssecretaris Menno Snels. Teun van Dijck volgt minister Wobke Hoekstra. Van Dijck stelde niet zo lang geleden met collega Alexander Kops vragen over de nieuwe boeterenteregels. Kops heeft wonen en rijksdienst in zijn portefeuille.

Voor het Forum voor Democratie zit fractieleider Thierry Baudet in de Kamercommissie voor Financiën. Ook SGP’er Elbert Dijkgraaf voert het woord over financiële onderwerpen. Begin dit jaar stelde hij Kamervragen over de (toen) nieuwe hypotheeknormen.

Partij voor de Dieren, 50Pus en Denk

Partij voor de Dieren heeft een nieuwkomer op financiën: Lammert van Raan, docent economie en managament & organisatie. Martin van Rooijen zit namens 50Plus in de Kamercommissie. Hij stelde aan de nieuwe staatssecretaris voor Financiën al vragen over het effect van het afschaffen van de Wet Hillen.  Bij Denk, ten slotte, doet nieuwkomer en vicefractievoorzitter Farid Azarkan de woordvoering over financiële onderwerpen. Hij richtte in 2015 een eigen vastgoedadviesbureau op.

Reageer op dit artikel