nieuws

Vivat opent innovation centre ‘Vince’ in start-upcommunity

Branche 2932

Vivat opent innovation centre ‘Vince’ in start-upcommunity

Verzekeraar Vivat opende dinsdag het Vivat Innovation Center (Vince) dat onderdeel zal uitmaken van de start-upcommunity B.Amsterdam. B.Amsterdam profileert zichzelf als het grootste start-upecosysteem in Europa. Het is dit ecosysteem dat Vivat aantrok en waarin zij dusdanig hoopt te innoveren dat de eerder uitgesproken ambitie van CEO Ron van Oijen waar zal worden gemaakt. Van Oijen gaf een paar maanden geleden aan dat hij aan het eind van dit jaar in de top 5 van de meest innovatieve verzekeraars terecht wil komen. Wat zijn de plannen die Vivat met Vince heeft en hoe denkt de verzekeraar dit waar te maken?

Tijdens het am:innosurance congres van afgelopen juni vroeg Robert Witteveen, innovator en facilitator bij Vivat, aan het publiek wat de juiste koers zou zijn voor Vivat: innoveren buitenshuis of binnenshuis? Witteveen gaf toe dat wat innovatie betreft Vivat een achterstand heeft opgebouwd. Waar Witteveen in de zomer nog twijfelde over de binnen- of buitenhuisaanpak van innovatie, is die twijfel nu geheel verdwenen.

Innoveren gaat gepaard met rebelleren

Een maand geleden ontving Vivat de sleutel van de ietwat kleine ruimte die wordt gehuurd in het voormalige IBM-hoofdkantoor aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam. Op deze plek is de start-upcommunity B.Amsterdam inmiddels een paar jaar gevestigd. De combinatie van start-ups, corporate innovation en creatieve bedrijven heeft op velen een aantrekkingskracht en zo ook op Vivat. Witteveen: “We zitten hier om twee redenen. De eerste is: je moet je wat innovatie betreft echt kunnen focussen op datgene wat je wil bereiken zonder dat je af en toe wordt afgeleid. Het tweede: het ecosysteem hier is heel uitnodigend om te sparren over nieuwe ideeën en ontwikkelingsvraagstukken. Innoveren gaat gepaard met out-of-the-box denken en rebelleren en dat heeft iedereen hier gemeen. De continue drijfveer is hier: we gaan het anders doen. Je hebt hier altijd wel iemand bij wie je met je creatieve ideeën terechtkunt.”

Hoog inzetten

Vivat blijft hoog inzetten. Van Oijen vertelde in zijn openingsspeech dat hij verwacht dat er minsten één Minimum Viable Product (MVP) per maand wordt gelanceerd. Ook Witteveen zet hoog in, hij wil graag een product ontwikkelen dat qua idee en impact net zo slim is als de ‘Tikkie’ (een app van ABN Amro die de mogelijkheid biedt om via een chat-app betaalverzoeken te sturen). Witteveen is dagelijks aanwezig bij Vince waar, zo vertelt hij, hiërarchie niet aan de orde is. “We doen hier niet aan managers, we staan allemaal gelijk.” Met een team van 9 man en vrouw zal hij daar de komende tijd ideeën voor Vince uitwerken. Medewerkers vanuit Vivat zelf, maar ook vanuit dochtermaatschappijen Reaal en Zwitserleven, wordt de mogelijkheid geboden om 14 weken non-stop aan innovatie te werken.

Ideeën toetsen

Vivat werkt in dit verband ook samen met Startupbootcamp en The Talent Institute. Tijdens de Vivat Innovation Days in juni verzamelde Vivat innovatie-ideeën van eigen medewerkers, maar ook vanuit het intermediair. “Innoveren doen we samen, ook met het intermediair”, zegt directeur Corporate Strategy & Change Joost van Beveren. “We zullen het intermediair ook in deze processen betrekken, niet alleen wat betreft hun eigen ideeën maar ook in het validatie-proces van de andere ideeën.” Van Beveren meldt ook: “Vivat heeft er bewust voor gekozen om vernieuwing van onderop te laten beginnen. Met dat doel zijn we een innovatienetwerk gestart. Daar kan elke werknemer die het leuk vindt en een interessante bijdrage wil leveren terecht. Bij Vince gaan we deze ideeën krachtiger maken. We toetsen de ideeën en helpen die te verrijken. Vervolgens koppelen we deze aan het innovatienetwerk van start-ups en aan een accelerator-programma. Met als doel om tot een concreet product te komen, waarmee ook gelijk een pilot kan worden gestart.”

Chinese investeerder

Innovatie wordt volgens Witteveen en Van Beveren vanuit de directie en de Chinese investeerder Anbang breeduit aangemoedigd. Beiden beamen dat ze hierin volledige steun ontvangen. Vivat kijkt het een jaar aan hoe het met het innoveren in de Amsterdamse start-upcommunity zal verlopen. Wat betreft de gedachten over de inrichting van een innovatiecenter op het hoofdkantoor van Vivat, waar volgens het gedachtegoed van afgelopen juni de benedenverdieping van het hoofdkantoor nog dit jaar om zal worden getoverd en waar een sfeer zal gaan hangen die lijkt op een start-upecosysteem, zijn de heren verdeeld. Van Oijen mikt wat de verwezenlijking van dit idee betreft nog steeds op dit jaar. Witteveen is wat voorzichtiger en houdt het op volgend jaar.

Reageer op dit artikel