nieuws

Verbond: ‘Lastiger te verzekeren pakt ook duurder uit’

Branche 828

Verbond: ‘Lastiger te verzekeren pakt ook duurder uit’

Verzekeraars proberen mogelijke onverzekerbaarheid van risico’s tijdig aan te pakken. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars in reactie op een maandbericht van Adfiz-directeur Enno Wiertsema, die stelt dat de maatschappijen aan cherry picking doen. Volgens het Verbond zijn verzekeraars in sommige gevallen wel genoodzaakt om de premies op te schroeven.

Wiertsema trok eerder vandaag aan de bel met zijn waarschuwing dat sommige risico’s onverzekerbaar dreigen te worden. Hij noemde daarbij specifiek taxi’s en recyclingbedrijven als voorbeeld. Hij heeft het vermoeden dat verzekeraars liever makkelijkere risico’s afdekken om hoog in de vergelijkingslijstjes te komen.

‘Zo werkt de markt’

Woordvoerder Rudi Buis plaatst namens het Verbond enkele kanttekeningen bij de kritiek van Wiertsema. “Er is denk ik wel een groot verschil tussen je niet kunnen verzekeren en je lastiger kunnen verzekeren”, aldus Buis. “Dat dat laatste betekent in de praktijk dat het duurder is geworden. Maar zo werkt de markt.”

Premiestijging recyclingbedrijven

Hij erkent dat die premiestijging geld voor recyclingbedrijven, “maar daar zijn de laatste jaren ook zoveel branden geweest dat de verzekeraars op dat risico diep in de rode cijfers doken. Er zijn nu met de afvalbranche gesprekken gaande om (veel) meer aan preventie te doen.”

Solidariteitsmeter

Buis wijst verder op de nulmeting van de jaarlijkse Solidariteitsmeter die het Verbond volgende week hoopt uit te brengen. Alleen al daarmee laten verzekeraars zien dat we mogelijke onverzekerbaarheid tijdig proberen te signaleren.”

Reageer op dit artikel