nieuws

Oost-Europese scores PE-examens, Dijsselbloem volgt advies CDFD

Branche 1943

Oost-Europese scores PE-examens, Dijsselbloem volgt advies CDFD

Adviseurs die in het tweede en derde kwartaal PE-examens moesten afleggen hebben die in zeer ruime meerderheid met goed gevolg afgelegd. Dat blijkt uit cijfers van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). Gemiddeld genomen lag het slagingspercentage voor de nu nog 9 modules op 85,9%. Minister Dijsselbloem heeft inmiddels laten weten het CDFD-advies over de toekomst van het deskundigheidsbouwwerk te zullen volgen.

In totaal werden er van april tot en met september 6.204 PE-examens afgelegd, het meeste voor PE Consumptief Krediet (1.318) en Schade Zakelijk (1.937).  Het examen Zorgverzekeringen  (188 keer) werd het vaakst succesvol afgerond met een slagingspercentage van 96,3%. PE Inkomen vonden de adviseurs nog het meest lastig. Hier werd ‘slechts’ 74,2% van de examens succesvol afgerond.

Lastiger voor rookies

De cijfers voor adviseurs die voor het eerst een of meerdere vakbekwaamheidsmodules volgden, liggen een stuk lager. In totaal ging het om 20.264 examens voor ‘rookies’. Het initiële examen Basis werd nog het vaakst afgelegd: 5.587 keer, waarbij het scoringspercentage het hoogst lag: 73,6%. De minste belangstelling was er voor het initiële examen Pensioen. Dat werd in het tweede en derde kwartaal 401 keer afgelegd waarbij het slagingspercentage op 53,6% lag. De slechtste  score was er voor het startexamen Hypothecair Krediet (2.221 examens), dat slechts in 41,7% van de gevallen met goed gevolg werd afgelegd.

Advies CDFD

Recent kwam CDFD met haar advies aan de minister van Financiën over de nabije toekomst van het vakbekwaamheidsbouwwerk. Het college pleit ervoor de structuur van het bouwwerk in stand te houden. Wel verdwijnt de beroepskwalificatie Basis en zijn vakbekwame hypotheekadviseurs ook gekwalificeerd om te mogen adviseren over consumptief krediet. Het thema doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen wordt ondergebracht bij de module Pensioen.

Dijsselbloem steunt aanpassingen

Minister Dijsselbloem heeft zojuist in een Kamerbrief laten weten het advies van CDFD te zullen volgen. “Ik ben voornemens het advies van het CDFD op te volgen. Dit betekent dat de voorgestelde aanpassingen in de wet- en regelgeving zullen worden doorgevoerd. Tot slot geldt dat ik met de sector in gesprek zal blijven over de wenselijkheid en eventuele mogelijkheden voor toekomstgerichte aanpassingen in het vakbekwaamheidsbouwwerk”, aldus de minister die zelf volgende week als bewindspersoon afzwaait.

Reageer op dit artikel