nieuws

Jeroen Dijsselbloem vertrekt uit Den Haag

Branche 3219

Jeroen Dijsselbloem vertrekt uit Den Haag

Jeroen Dijsselbloem, demissionair PvdA-minister van Financiën heeft per 25 oktober zijn ontslag ingediend bij voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer. Hij was sinds 2012 minister van Financiën. Hij ziet het niet zitten om met een klein clubje oppositie te gaan voeren. Daarvoor mist hij de ‘vuurkracht’.

Als minister van Financiën kwam Dijsselbloem vaak voor in de kolommen van amweb. Hij toonde zich onbuigzaam als het ging  om het provisieverbod en de verplichte examinering. In een interview met am:magazine zei hij daarover: “Ik wil de sector het volgende meegeven. Misschien moet men de energie vooral naar buiten gooien. Daar bedoel ik mee: steek je energie in het terugwinnen van het vertrouwen van consumenten. Accepteer dat de overheid er in deze fase bovenop zit, omdat het vertrouwen beschaamd is.”

Dringende reden

Toen de Commissie Financiële Dienstverlening op grond van Europese regelgeving vraagtekens bij het provisieverbod plaatste zei de minister: “Het provisieverbod is gerechtvaardigd vanwege een dringende reden van algemeen belang, aangezien het provisieverbod tot doel heeft om consumenten te beschermen. Voorkomen wordt dat financiële dienstverleners niet in het belang van de consument handelen door de prikkels die van provisies kunnen uitgaan weg te nemen.”

Opvolger

In een interview begin dit jaar preludeerde Dijsselbloem op zijn opvolger. Hij zei in een interview met de Groene Amsterdammer: “De financiële sector zit te wachten op een minister die hun weer ruimte geeft.” Maar volgens Dijsselbloem doet een nieuwe minister die de teugels weer laat vieren de goede stappen die de afgelopen jaren zijn gezet teniet.

Reageer op dit artikel