nieuws

Topvrouw van het jaar Ingrid de Graaf (Aegon): ‘Ik voel me vereerd’

Branche 5030

Topvrouw van het jaar Ingrid de Graaf (Aegon): ‘Ik voel me vereerd’

Donderdagavond werd bekend dat Ingrid de Graaf, directievoorzitter particulier en directielid Aegon Nederland is benoemd tot Topvrouw van het jaar 2017. Wat doet deze benoeming met haar en waar gaat zij zich de komende tijd voor inzetten?

Ingrid de Graaf ontving donderdagavond de bijbehorende prijs uit handen van juryvoorzitter Pamela Boumeester. De andere kanshebbers waren Petra van Hoeken, CRO en lid Raad van bestuur Rabobank en Marjan Rintel, directeur Operatie en bestuurslid bij de Nederlandse Spoorwegen.

 

Hoe voelt het om deze prijs te winnen?
“Ik voel me vereerd. De jury spreekt veel vertrouwen uit door deze prijs te geven. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik zou winnen, ik dacht dat één van de andere genomineerden de prijs zou ontvangen. De nominatie op zich vond ik al heel mooi. Het is een verrassing en een mooie beloning.”

Hoe ga je het vieren?
“Gisteravond hebben we het al een beetje gevierd samen met de collega’s die erbij waren. Vanochtend stonden veel collega’s hier in de hal met een enorme poster waar ik op sta, veel slingers en ballonnen. Het is een combinatie van genieten en veel met de media praten.”

De jury prees je om je inzet voor diversiteit. Onlangs werd door de uitkomsten van de Female Board Index duidelijk dat het aantal vrouwen in de top omlaag is gegaan. Wat vind je daarvan?
“Heel jammer. Er zaten twee vrouwen in onze branche in de Raad van Bestuur bij Delta Lloyd waar ik er één van was maar door de overname van Nationale Nederlanden zijn dus ook de Delta Lloyd vrouwen uit de Index. Daardoor zakte het percentage vrouwen in de top iets en dat is jammer. Het is blijkbaar een taai proces. Ik denk dat zo’n Topvrouw van het jaar benoeming een mooi podium geeft aan dit thema. Wat ik helemaal mooi vond was dat ze ook een Young Talent Award uitreikten. Daar begint het. Voor jonge vrouwen is het belangrijk om te weten dat ook zij tot de bestuurskamers kunnen toetreden. Het is van belang dat we aan ambitieuze jonge vrouwen vertellen hoe ze zo’n positie kunnen bemachtigen. Dat doe je door ze te bevestigen en door in gesprek met ze te gaan. Ik ben in de positie om vrouwen de kans te geven en daar zal ik me voor inzetten. Het vraagt soms lef van je want het is niet altijd voor iedereen de veiligste keuze lijkt.”

Je maakte de overstap van Delta Lloyd naar Aegon in een periode dat Aegon in zwaar weer zat met de Solvency II  kapitaaleisen, hoe was dat?
“Toen ik hier binnenkwam was Aegon hard bezig met een kapitaalplan, voor een deel betrof dat kapitaal voor Solvency. Voor veel verzekeraars was en is dit lastig. Voor mij was het één van de onderwerpen om mee bezig te zijn. Ik ben onder de indruk hoe snel we het weer hebben opgelost. Inmiddels is het kapitaal aangevuld en geconsilideerd. Het enige wat nu moet gebeuren is de afwikkeling van de UMG groep aan Aon.”

Onlangs werd bekend dat Aegon de bezem door managementlagen haalt. Managers worden ontslagen, hoe kijk je dan naar kwaliteiten en talent?
“Dat voorstel ligt nog keurig bij de advies- en ondernemingsraad. Er is nog niemand ontslagen en diegenen die al wel vertrekken, vertrekken uit vrije wil. Dit is dus nog niet aan de orde.”

De jury vond ook dat je veel lef toont, waarin vind je zelf dat je lef hebt getoond?
“Ik denk dat ik grote thema’s op de kaart durf te zetten. Ik zet me heel erg in voor duurzaamheid en het ‘van schulden naar kansen’ programma waarmee we met Delta Lloyd een aantal jaar geleden zijn begonnen en dat nu in de eerste fase zit hier bij Aegon. Binnen dat programma proberen we de financiële zelfredzaamheid bij mensen met schulden te bevorderen. Bij Delta Lloyd stelden de omvangrijke doelen om huishoudens uit de schulden te krijgen en bij Aegon gaan we daarmee door. In onze branche werken mensen met veel financiële kennis. In plaats van mensen verder de schuld in te helpen door ze meer te lenen, wordt ze binnen dit programma advies en ondersteuning aangeboden. Daarnaast vind ik het thema diversiteit zoals gezegd heel belangrijk. Ik geloof heel erg in diversiteit in de bestuurskamers. Ook in de bestuurskamers is de weerspiegeling van de werkelijkheid belangrijk. Het is van belang dat de geluiden van de klanten, de adviseurs en de medewerkers gehoord worden. Ik ga me het komende jaar inzetten op die diversiteit en duurzaamheid. Daarvoor zal ik in contact treden met verschillende partijen en daar bedoel ik mee de adviseurs, de politiek, steden en provincies en de klanten. Het is mijn doel om deze thema’s hoog op de agenda te krijgen in Nederland en Nederland financieel bewuster te maken.”

Reageer op dit artikel