nieuws

Omslag naar elektrisch rijden gaat hard, ook grote firma’s gaan nu om

Branche 1435

Omslag naar elektrisch rijden gaat hard, ook grote firma’s gaan nu om

De meeste Europeanen verplaatsen zich over tien of vijftien jaar in een elektrische auto denkt EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie). “Het gaat veel sneller dan we enkele jaren geleden konden voorzien’’, zei ze gisteren bij de presentatie van de nieuwe industriestrategie van de Europese Unie. Onlangs plaatsten autofabrikanten Mercedes-Benz en Volkswagen een duidelijke stip op de horizon wat betreft de bouw van elektrische auto’s. Grote firma’s zoals Unilever en IKEA spelen nu ook in op de omslag.

Een tiental grote bedrijven waaronder Unilever, IKEA, Vattenfall, Deutsche Post DHL en LeasePlan zetten vol in op elektrisch rijden. In 2030 beloven de bedrijven dat 100 procent van de personenauto’s, ook leasebakken, elektrisch aangedreven zal zijn. Bij vrachtwagens tussen de 3,5 en 7,5 ton zal dit voor minstens de helft gelden. Ook wanneer een taxi wordt besteld of een auto wordt gehuurd, zal dit een elektrische variant moeten zijn. Verder beloven de bedrijven werk te maken van het inrichten van infrastructuur zoals het plaatsen van voldoende laadpalen.

Elektrisch rijden is de nieuwe standaard

De firma’s hebben de afspraken vastgelegd in mobiliteitsinitiatief EV100. Volgens de oprichters is het vooralsnog het enige zakelijke initiatief dat het rijden met elektrische voertuigen stimuleert. Ze benadrukken dat de helft van de auto’s op de wegen in bezit zijn van bedrijven. “Het is zaak om van elektrische rijden de nieuwe standaard te maken”, zo klinkt het. De tien initiatiefnemers menen dat de transportsector nog altijd de sterkst groeiende vervuiler is. Om de boel echt in beweging te krijgen moet er fors meer vraag komen naar elektrische auto’s.

De extra vraag leidt mogelijk weer tot lagere kosten voor automakers om elektrische auto’s in de markt te zetten, omdat ze op grotere schaal kunnen produceren. De collectieve inkoopkracht wordt ook door de initiatiefnemers van EV100 benadrukt.

Hoge druk boardrooms

De hoge druk in de boardrooms van autofabrikanten heeft geleid tot duidelijke stippen op de horizon wat betreft elektrisch rijden. Mercedes-Benz verklaarde vorige week dat zij in 2022 voor ieder model een elektrische variant op de markt te plaatsen. Autofabrikant Volkswagen wil uiterlijk in 2030 elektrisch aangedreven versies hebben van al zijn driehonderd modellen.

Reageer op dit artikel