nieuws

Hoffelijk brengt gevolgen maatregelen Prinsjesdag voor adviseur in kaart

Branche 4917

Hoffelijk brengt gevolgen maatregelen Prinsjesdag voor adviseur in kaart

Direct na de presentatie van de Miljoenennota heeft opleider Hoffelijk Financieel de documenten doorgespit en de belangrijkste maatregelen op een rijtje gezet voor financieel adviseurs. Ze gaan onder andere in op de nieuwe eisen voor VvE’s, het geld dat uitgetrokken wordt voor de bestrijding van cybercrime en de tijdklemmen voor BHW-polissen.

Financieel adviseurs kunnen het Prinsjedag-overzicht van Hoffelijk downloaden om snel te zien welke gevolgen de gepresenteerde maatregelen hebben voor hun adviespraktijk. In het document staat onder andere dat het loslaten van de tijdklemmen voor kapitaalverzekeringen en spaarrekeningen – iets dat eerder dit jaar al van kracht werd – nu wordt opgenomen in de wet. De Invoeringswet IB 2001 wordt hiervoor aangepast. Bij de KEW, SEW en BW moet de uitkering nog steeds aangewend worden voor aflossing van de eigenwoningschuld. Voor de Brede Herwaarderingsverzekering is dat niet nodig, ook niet als niet wordt voldaan aan de oorspronkelijke tijdklemmeneis.

Meer geld voor aanpak cybercrime

Het demissionair kabinet kondigde dinsdag ook aan meer geld uit te trekken voor de aanpak van cybercriminaliteit. Het Openbaar Ministerie krijgt er structureel € 26 miljoen bij om cyberspionage en -sabotage tegen te gaan. Verder komt er een Digital Trust Center om het mkb beter te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Reservefonds VvE’s

Hoffelijk gaat bovendien in op de verplichting die Verenigingen voor Eigenaren vanaf januari 2018 hebben om jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde te reserveren voor onderhoud en herstel. VvE’s zijn al tien jaar verplicht een reservefonds aan te leggen. Maar omdat er geen verplichting was een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op te stellen, werd lang niet altijd genoeg geld opzijgelegd.

Masterclass

Verder gaat Hoffelijk in op fiscale wijzigingen in bijvoorbeeld heffingskortingen en de schenkbelasting, op maatregelen die de financieringsmogelijkheden van ondernemers raken en op aanpassingen in de sociale zekerheid. Een daarvan is de stijging van het verplicht eigen risico op de zorgverzekering naar € 400. Geschat wordt dat de zorgpremie met € 6 per maand omhoog gaat.

Directeur opleidingen Alex Erlings van Hoffelijk duidt alle Prinsjesdag-maatregelen volgende week in een speciale e-masterclass Prinsjesdag.

Reageer op dit artikel