nieuws

EIOPA: Post-Brexit vestiging op Europese vasteland mag geen lege huls zijn

Branche 564

EIOPA: Post-Brexit vestiging op Europese vasteland mag geen lege huls zijn

Verzekeraars die na de Brexit op het Europese vasteland een vestiging gaan openen kunnen op de warme belangstelling rekenen van de Europese toezichthouder EIOPA. Gabriel Bernardino, voorzitter van EIOPA, heeft dat eerder deze maand nogmaals laten weten tijdens een toezichtconferentie in het Duitse Frankfurt. Brievenbusfirma’s zijn ieder geval uit den boze.

Sinds de aankondiging van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie hebben al de nodige internationale verzekeraars aangekondigd een vestiging op het Europese vasteland te willen. De verzekeraars willen daarmee voornamelijk inspelen op het mogelijke verlies van de passporting rights die gelden voor EU-lidstaten, waaronder nu nog het Verenigd Koninkrijk. Met name Brussel is een populair alternatief. Zo kondigen Lloyd’s, QBE en Amlin al de gang naar de Belgische hoofdstad voor hun Europese activiteiten aan.

Post-Brexit leidraad

In zijn toespraak bij een conferentie over verzekeringstoezicht wees Bernardino nogmaals op de visie die EIOPA al in juli wereldkundig maakte. Deze dient als post-Brexit leidraad op het gebied van de benodigde toestemming, governance en risicomanagement, het uitbesteden van belangrijke en kritische functies en het doorlopende toezicht. “EIOPA verwacht van de nieuwe ondernemingen een aantoonbaar niveau van substantie en niet de karakteristieken van een lege huls. De toezichthouders moeten nadrukkelijk het oog houden op het verplaatsen van risico’s en verlangen dat er een minimaal niveau van de risico’s zelf aangehouden wordt.”

Minimum retentie

De EIOPA-voorzitter vervolgt: “Ter indicatie zou een minimum retentie van 10% van de geschreven business kunnen worden aangehouden. Het uitbesteden van belangrijke functies zou volledig onder de verantwoordelijkheid van het management van de uitbestede activiteiten moeten vallen. Ook moet (het uitbesteden) niet de kwaliteit van de governance aantasten, het operationeel risico verhogen, het moeilijker maken voor toezichthouders de compliance te monitoren of de doorlopende en bevredigende dienstverlening aan polishouders ondermijnen.”

Management en kernfuncties

Deze principes zullen volgens Bernardino toezichthouders helpen om gezonde en ‘convergerende’ praktijken te waarborgen. “Gezond toezicht vraagt om de geëigende locatie van het management en de kernfuncties. Lege hulzen of brievenbusfirma’s zijn onacceptabel.”

Reageer op dit artikel