nieuws

‘Arrest Europees Hof zorgt voor btw-strop verzekeraars’

Branche 1343

‘Arrest Europees Hof zorgt voor btw-strop verzekeraars’

Verzekeraars moeten volgens een nieuw arrest van het Europees Hof van Justitie btw gaan betalen over de diensten die zij inkopen bij koepelorganisaties als Stichting Salvage en Multizorg VRZ. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. Volgens de krant kan dit tot een strop van honderden miljoenen euro’s leiden.

Verzekeraars hoeven nu onder bepaalde voorwaarden geen btw te betalen als ze diensten afnemen bij een bedrijf dat ze samen hebben opgericht. Dat is bijvoorbeeld zo voor de afhandeling van brandschade in Stichting Salvage en zorginkoop via Multizorg VRZ. Het Europese Hof van Justitie heeft echter deze week bepaald dat banken en verzekeraars in sommige gevallen ten onrechte geen omzetbelasting betalen, schrijft het FD.

Vrijstelling

Belastingadviseur Jeroen Bijl van EY legt in de krant uit dat verzekeraars voor diensten dieze  afnemen bij hun koepelorganisaties nu wel btw moeten gaan betalen. Betaalde omzetbelasting kunnen zijn niet verrekenen met ontvangen btw, omdat veel van hun producten daarvoor zijn vrijgesteld. EY schat dat het arrest kan leiden tot honderden miljoenen euro’s extra kosten.

Verbond ligt er niet wakker van

Het Verbond van Verzekeraars zegt tegen het FD minder somber te zijn. “Het is niet leuk, maar we liggen er niet van wakker”, aldus een woordvoerder in de krant. Er geldt volgens hem in Nederland al een hoge drempel om btw-vrijstelling te krijgen. Mochten de kosten omhoog gaan, dan zal de klant dat merken in de premie.

 

Reageer op dit artikel