nieuws

Zomerserie (12) – Seada van den Herik (Onderlinge ’s-Gravenhage): ‘Europese privacyverordening zal voor veel werk zorgen’

Branche 2736

Zomerserie (12) – Seada van den Herik (Onderlinge ’s-Gravenhage): ‘Europese privacyverordening zal voor veel werk zorgen’

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Seada van den Herik begon op 1 mei als nieuwe statutair directeur van de Onderlinge ’s-Gravenhage. Ze werkt aan een nieuw product voor consumenten en zzp’ers om privé pensioen op te bouwen.

Wat hebben jullie bereikt in de eerste helft van het jaar, waar ben je trots op?
“De Onderlinge ’s-Gravenhage heeft sinds een jaar een mooi nieuw pensioenproduct voor MKB en DGA, met daarin een garantie. Dit product is afgelopen half jaar goed opgepakt in de markt. Daarnaast hebben we een nieuwe samenstelling van de directie met Gilbert Pluym en mijzelf.”

Waar ben je privé trots op?
“Dat ik ben gestart met een nieuwe baan die voor mij in balans is. Ik geloof dat een Onderlinge community heel goed past bij deze tijd en maatschappij. Mijn drive kan ik aanwenden om dat met nieuw elan te laten zien, samen met Gilbert en de organisatie. Daarnaast kan ik deze baan goed combineren met mijn twee commissariaten en vooral ook met een gezond en prettig privéleven. Voor het eerst van mijn leven kan ik op de fiets naar mijn werk – bij mooi weer.”

Wat was het meest memorabele nieuws in de branche tijdens de eerste helft van het jaar?
“Else Bos als nieuwe zeer capabele vrouwelijke Directeur Toezicht bij DNB. Een goede kandidate zowel qua kennis als kunde. Zo heeft ze ruime ervaring bij banken en pensioenuitvoerders. Ze heeft in het verleden op basis van grondige analyses ook ingesleten patronen in de beleggingswereld bespreekbaar gemaakt. Dat toont haar zelfbewuste toetsingsvermogen.”

Hoe hebben jullie je als bedrijf voorbereid op de tweede helft?
“Wij werken bij de Onderlinge ’s-Gravenhage aan een mooi nieuw product voor consumenten en zzp’ers om privé pensioen op te bouwen met een garantie. En natuurlijk de doorontwikkeling en positionering van het MKB/DGA-pensioenproduct. Daarbij horen ook weer campagnespotjes op de radio. Vorig jaar waren die zeer succesvol en een primeur in het meer dan honderdjarige bestaan van de Onderlinge.”

Waar ga je tijdens de zomervakantie beslist niet aan denken, iets dat aan je werk gerelateerd is?
“Solvency II en alle varianten die je op een rentecurve kunt verzinnen.”

Voor het eerst gratis roamen in de EU: fijn, kan ik lekker doorwerken aan het strand, of: so what, mijn apparaten staan de hele vakantie in de vliegtuigmodus?
“Soms afstand nemen van je werk maakt je effectiever. Net als bij topsport. Rust en gezond eten vormen een belangrijk onderdeel van een topprestatie. Dus bij voorkeur geen werk op vakantie! Ik weet trouwens niet eens of we in Ierland bij de Wild Atlantic Way wel overal dekking zullen hebben.”

Wat zijn je verwachtingen voor de verzekeringsbranche, wat worden de komende maanden de issues?
“De nieuwe Europese privacyverordening en de Nederlandse bijbehorende AVG zal  voor meer werk zorgen dan we nu denken en hopen. Als consument en burger vind ik deze wetgeving heel goed. Als bedrijf loop je tegen veel lastige vraagstukken aan, bijvoorbeeld bewaartermijnen maar ook systemen die niet zijn ontworpen om persoonsgegevens weg te gooien.”

Welke strategie gaan jullie in de tweede helft van het jaar volgen?
“De Onderlinge ’s-Gravenhage staat voor samen, zeker en betrokken. Hier zijn we goed in en het past bij deze tijd van zelfgekozen ‘communities’. We vergeten het alleen wel eens te vertellen. Dat gaan we meer doen. Bijvoorbeeld door uit te leggen dat onze winst wordt verdeeld onder de klanten en niet naar aandeelhouders gaat. Door zekerheid te blijven bieden in onze gemoderniseerde producten. En bij ons krijg je altijd een persoon aan de telefoon.”

Wat hoop je dat de Onderlinge ‘s-Gravenhage bereikt in de tweede helft?
“De bestaande betrokkenheid van alle collega’s gebruiken om vanbinnen de organisatie dynamischer te maken en naar buiten beter zichtbaar te worden. Bijvoorbeeld door adviseurs uit te nodigen voor onze relevante seminars of webinars. En natuurlijk hoorbaar zijn op de radio, Onderlinge ’s-Gravenhage, onthoud die naam.”

Tot slot: heb je persoonlijke doelstellingen voor de rest van het jaar, werk of privé?
“De balans die ik nu ervaar behouden. Met veel plezier en enthousiasme werken met tastbare resultaten. Genieten van mijn gezin en vrienden met een feest om ons twintigjarig huwelijk te vieren. Mijn gezonde gewicht houden en lekker gezond blijven eten.”

Lees ook eerdere afleveringen van de zomerserie.

Reageer op dit artikel