nieuws

Zilveren Kruis onderzoekt miljoenenfraude met pgb-gelden op Veluwe

Branche 1248

Zilveren Kruis onderzoekt miljoenenfraude met pgb-gelden op Veluwe

Zilveren Kruis is een onderzoek gestart naar grootschalige fraude met zorggelden bij de instelling Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Tegenover persbureau ANP bevestigt de zorgverzekeraar berichten hierover in het Financieele Dagblad.

Alleen al in 2015 zou er een bedrag van 1,3 miljoen euro zijn gedeclareerd voor zorg die niet is gegeven. Het gaat om fraude met het persoonsgebonden budget, waarbij patiënten hun eigen zorg inkopen. Volgens het FD kan dit een van de grootste pgb-fraudezaken blijken te zijn. Behalve naar Zorg en Ondersteuning wordt onderzoek gedaan naar AZ Zorgverlening en SuccesZorg. Die horen bij het inmiddels opgeheven Zorg en Ondersteuning.

Geld terugvorderen

De drie zorginstellingen hebben minder zorg geleverd dan werd gedeclareerd. Het personeel kreeg te weinig betaald en een groot deel van de patiënten had een te hoge zorgindicatie, zodat ze meer geld kregen dan waar ze eigenlijk recht op hadden. Zorg en Ondersteuning leverde tussen 2011 en 2016 zorg aan ongeveer 70 jongeren met een licht verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond.

Zilveren Kruis gaat de gelden terugvorderen bij de instellingen. De zorgverzekeraar gaat ervan uit dat de patiënten te goeder trouw hebben gehandeld. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan moeten zij geld terugbetalen. FD meldt dat uit een vonnis van de rechtbank Gelderland blijkt dat Zilveren Kruis bij zeker vijf pgb-houders de uitbetaling heeft opgeschort in afwachting van het onderzoek.

Reageer op dit artikel