nieuws

Bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: ‘Stop met marktwerking in de zorg en doek zorgverzekeraars op’

Branche 30533

Bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: ‘Stop met marktwerking in de zorg en doek zorgverzekeraars op’

Volgens Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis in Groningen, is het tijd om een punt te zetten achter de marktwerking in de zorg en kunnen zorgverzekeraars maar beter worden opgedoekt. Regionale samenwerking levert volgens hem veel meer op, zo zegt hij in het vakblad Zorgvisie.

Volgens Feenstra, die van 2001 tot 2009 voorzitter was van zorgverzekeraar De Friesland, leidt concurrentie niet tot betere zorg. “Het is een liberaal dogma dat alleen maar leidt tot onnodig hoge reserves bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Geld waarvoor burgers geen zorg krijgen. Het systeem prikkelt zorgaanbieders tot meer behandelingen en diagnoses dan strikt noodzakelijk is.”

Zorgverzekeraar in de rol van de uitvoerder

Feenstra is van mening dat zorgverzekeraars hun regierol in het zorgstelsel niet waarmaken. “De echte budgetonderhandelingen doet het ministerie via de meerjarige zorgakkoorden. Zorgverzekeraars zijn in de rol van uitvoerders gekomen. Regionale overheden kunnen de rol van verzekeraars als inkopers prima overnemen, met prikkels voor beter presteren, zoals in Zweden gebeurt”, zo zegt hij in het vakblad. Marktmeesters Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument en Markt (ACM) vormen volgens Feenstra hinderlijke obstakels bij het vormen van regionale samenwerkingen. “Geef partijen de ruimte om zelf afspraken te maken, geef ze een bonus voor samenwerking. Geef ziekenhuizen prikkels om zaken af te stoten en stimuleer goede samenwerking met huisartsen. Ik geloof heilig dat samenwerking veel meer oplevert.”

Reageer op dit artikel