nieuws

ASR verkoopt fors meer schadeverzekeringen

Branche 1489

ASR verkoopt fors meer schadeverzekeringen

ASR zag het operationeel resultaat over het eerste halfjaar van 2017 met 28,8% toenemen. Alle bedrijfsonderdelen droegen bij aan die stijging, maar vooral op Schade ziet de verzekeraar groei. Ook de solvabiliteit verbeterde. Het concern kondigde aan dat als die goed blijft, er in het najaar voor ongeveer €100 miljoen aan eigen aandelen worden aangekocht, mocht de Nederlandse Staat die dan van de hand doen.

Het operationeel resultaat van ASR steeg met 28,8% naar €385 miljoen. In het segment Schade was die stijging 71,0% tot €106 miljoen; het resultaat van het segment Leven kwam uit op €314 miljoen, een toename van 14,6%. Het operationeel rendement op eigen vermogen bedroeg 17,4%. Dat is ruim boven de doelstelling van 12%.

Meer polissen, lagere combined ratio

ASR verkocht fors meer schadeverzekeringen in het afgelopen halfjaar. Van het Vernieuwd Voordeel Pakket ging 33% meer over de toonbank dan in de eerste zes maanden van 2016. De brutopremies voor Schade namen toe met 5,6% tot een totaal van ruim €1,47 miljard. Die winst zit met namelijk in P&C (property & casualty) en ziektekosten en komt door zowel premieverhogingen als gestegen volumes.

De verzekeraar verbeterde ook de combined ratio. Bedroeg die halverwege 2016 nog 96,4%, inmiddels is die gezakt naar 93,6%. Onder andere het milde winterweer is hier van invloed op geweest. “Dit reflecteert ons vakmanschap en onze discipline om de kosten laag te houden. De markt blijft niettemin competitief en we zullen scherp moeten blijven op de voortdurend veranderende behoeften van de klant en het aanbod in de markt”, aldus topman Jos Baeten in een persbericht.

In het segment Leven zijn de bruto geschreven premies gedaald tot €848 miljoen. De acquisitie van NIVO Uitvaartverzekeringen is in 2016 als een eenmalige koopsom (€323 miljoen) geboekt. Exclusief eenmalige effecten steeg de bruto geschreven premie met 3,4%, terwijl de periodieke premies vrijwel stabiel bleven.

Aankoop eigen aandelen

De verzekeraar uit Utrecht zag ook de solvabiliteit verbeteren. Halverwege 2017 kwam die uit op 194%, een stijging met 5 procentpunten ten opzichte van eind 2016. Als die solvabiliteit goed blijft en ook de marktomstandigheden gunstig zijn, is ASR van plan later dit jaar nog eens €100 miljoen aan eigen aandelen aan te kopen, mocht er een finale plaatsing komen van het resterende belang van de Nederlandse Staat.

In het afgelopen halfjaar kocht ASR ook al €153 miljoen aan eigen aandelen op. De verzekeraar is nog voor ongeveer een vijfde in staatshanden.

Reageer op dit artikel