nieuws

Aon grijpt koppositie in top 100 intermediair

Branche 4553

Aon grijpt koppositie in top 100 intermediair

Door de overname van Unirobe Meeùs Groep (UMG) wordt Aon dit jaar met afstand het grootste intermediairbedrijf in de financiële dienstverlening met een omzet van meer dan € 400 mln (cijfers 2015). Aon zat koploper Rabobank al enkele jaren op de hielen: in 2015 bedroeg de omzet € 239 mln, tegen € 269 mln voor Rabobank.

De verkoop van UMG door Aegon is een nieuwe stap in de consolidatie onder (grotere) intermediairbedrijven. Anderzijds is het een zet die haaks staat op de bewegingen bij andere verzekeraars. ASR heeft zich de laatste jaren juist versterkt met intermediairbedrijven als VKG en Boval en Achmea nam (zij het al eind 2011) een meerderheidsbelang in Independer. Daarvan is het sinds vorig jaar volledig eigenaar.

Geen hypotheekadvies

Bij de wisseling van de wacht aan de kop van intermediair Nederland kunnen een aantal kanttekeningen worden gemaakt. Bij Rabobank zijn alleen de provisie-inkomsten meegeteld. De omzet uit advies en bemiddeling bij hypotheken blijft dus buiten beschouwing. In 2015 hadden de lokale Rabobanken een marktaandeel van 15,5% in hypotheken. Afgezet tegen een landelijk totaal van 259.000 verstrekte hypotheken waren de bankkantoren goed voor ruim 40.000 leningen. Met een gemiddelde beloning van € 1.750 voor advies en bemiddeling zou Rabobank nog eens grofweg € 70 mln kunnen optellen bij het bedrag aan provisies. Dat brengt de bank op zo’n € 340 mln omzet.

Consultancy

Aon Nederland telt anderzijds alle activiteiten – ook de bedrijfsconsultancy – mee in de omzet. Er kunnen wel wat werkzaamheden worden weggestreept: Aon Risk Solutions biedt ook diensten op het gebied van preventie (Corporate Wellness) en diensten voor medewerkers die in het buitenland werken (International People Mobility). Aon Hewitt begeeft zich voor een groot deel op het terrein van employee benefits en beleidsadvisering, een gebied waarop UMG dit jaar nog specialist Flexis Groep heeft overgenomen. De derde poot Aon Benfield heeft herverzekeringen als werkgebied.

Dringen aan rand top 10

Het is voor het eerst sinds 2002, toen am: voor het eerst een ranglijst van intermediairbedrijven opstelde, dat Rabobank de koppositie moet afstaan. Al die tijd was Aon de nummer 2. De samenvoeging van Aon en UMG-dochters Meeùs en IAK verschaft Veldsink en Aevitae toegang tot de top 10 van intermediairbedrijven, afgemeten aan de cijfers over 2015: zij waren toen met een omzet van respectievelijk € 35,8 mln en (geschat) € 35 mln net wat kleiner dan nummer 10 SAA (€ 38 mln). Veldsink is in 2016 nog gegroeid door diverse overnames, waarvan die van Velten (nummer 82 in de top 100) de grootste was.
Die posities staan overigens direct weer op de tocht door de overname vorig jaar van NN-dochter Mandema (16e) door Van Lanschot Chabot (22e). Dat levert een intermediairbedrijf op met € 41,5 mln omzet. Cijfers over 2016 zijn nog niet bekend, maar het lijkt met name in de onderste helft van de top 10 dringen te worden.

Meer overnames

De am: top 100 is in 2016 en 2017 door enkele andere overnames behoorlijk opgeschud: zo kocht nummer 22 Raetsheren van Orden vorig jaar nummer 95 MontClair. Kettlitz Wulfse (53) is dit voorjaar overgenomen door Vanbreda. Dat bedrijf is in ons land nummer 64, maar in België het tweede intermediairbedrijf. De ambitie is in Nederland door te groeien tot de top 3 in de zakelijke markt. Gezamenlijk komen beide bedrijven in de top 35 met een omzet van circa € 12,5 mln.
Begin dit jaar werd Benevia/Heinenoord (38) overgenomen door Qmulus (43), de eigenaar van onder meer Acadium Bastion en Geldshop. Die zouden samen met circa € 20 mln omzet een plek verwerven in de top 25.

Komend najaar publiceert am: de nieuwe top 100 van intermediairbedrijven.

Reageer op dit artikel