nieuws

Aegon verkoopt Unirobe Meeùs Groep aan Aon Groep Nederland

Branche 14131

Aegon verkoopt Unirobe Meeùs Groep aan Aon Groep Nederland

Al jaren spraken kenners van geruchten over een mogelijke verkoop. De kogel is nu door de kerk. Aegon verkoopt Unirobe Meeùs Groep (UMG), een onafhankelijke onderneming voor financieel advies, aan Aon Groep Nederland voor € 295 miljoen. Naar verwachting wordt de verkoop in het vierde kwartaal van 2017 afgerond.

De transactie leidt naar verwachting tot een toename van het Solvency II kapitaal van circa €225 miljoen. Dit wordt toegevoegd aan het kapitaal in Aegon Nederland. De solvabiliteitsratio van Aegon Nederland verbetert hierdoor met naar schatting 6 procentpunt.

“Ik ben blij dat wij een nieuwe sterke eigenaar met een internationaal profiel hebben gevonden voor klanten en medewerkers van Unirobe Meeùs Groep”, aldus Alex Wynaendts, CEO van Aegon. “Deze transactie past in het veranderende landschap voor verzekeraars in Nederland en is in lijn met onze strategie voor optimalisatie van onze portefeuille. Door deze verkoop vergroten we onze financiële flexibiliteit en kunnen we ons nog meer richten op activiteiten die tot de kern van onze strategie horen. Ik wil de medewerkers en het management van UMG bedanken voor hun betrokkenheid en loyaliteit.”

Boekwinst van circa € 180 miljoen

De verkoop leidt tot een boekwinst van circa €180 miljoen. Deze zal worden gerapporteerd onder Overige baten nadat de transactie is afgerond. Door de verkoop zal het onderliggend resultaat vóór belasting met circa €20 miljoen dalen. De transactie is onder voorbehoud van het advies van de desbetreffende ondernemingsraden en van de gebruikelijke toestemming van de toezichthouder. Naar verwachting wordt de verkoop in het vierde kwartaal van 2017 afgerond.

Geruchten

Geruchten over een aanstaande verkoop deden volgens kenners al jaren de ronde, net zoals er met enige regelmaat geluiden zijn dat Nationale-Nederlanden het eigen intermediairbedrijf Zicht van de hand zou willen doen. UMG vormt na Rabobank en Aon het derde intermediairbedrijf in Nederland, met als grootste onderdelen de Meeùs Groep (omzet 2015 ca. €115 miljoen) en IAK (€54 miljoen). De groep bestaat uit 25 vestigingen, waar een kleine 1.400 mensen werken. Het klantenbestand telt 580.000 particuliere en 74.000 zakelijke relaties. Het volmachtbedrijf was vorig jaar goed voor € 160 miljoen aan schade-uitkeringen. Het brutoresultaat bedroeg € 26 miljoen. De omzet kwam vorig jaar met € 167 (173) miljoen lager uit dan in 2015, mede door de verkoop van Meeus België. Het nettoresultaat verbeterde tot €19 (16) miljoen.

Reageer op dit artikel