nieuws

Zomerserie (8) – Esther Waal (Advies-Check): ‘Integraal advies wordt meer gemeengoed’

Branche 967

Zomerserie (8) – Esther Waal (Advies-Check): ‘Integraal advies wordt meer gemeengoed’

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Esther Waal, eigenaar van vergelijkingssite Advies-Check, vindt dat de urgentie van vermogensopbouw voor consumenten meer aandacht verdient. “Ik ben ervan overtuigd dat consumenten hierbij gebaat zijn.”

Wat hebben jullie bereikt in de eerste helft van het jaar, waar ben je trots op?
“Beleggen wordt nog maar door een klein percentage van financieel adviseurs meegenomen in het adviesproces. Risicoaversie, kennisgebrek, maar ook aarzelingen over de zorgplicht en het verdienmodel zijn hier de oorzaken van. Met kennissessies over vermogensadvies probeert Advies-Check samen met kennispartners hier meer inzicht in te geven. In het eerste halfjaar hebben we zes sessies georganiseerd. Samen met de inhoud blijkt het regionale karakter ervan zeer succesvol. De deelnemers kennen elkaar en elkaars taal, ze durven met elkaar te sparren over moeilijkheden en oplossingen. Ik ben er trots op dat wij als Advies-Check op deze manier een steentje kunnen bijdragen om vermogensadvies te verbeteren en toegankelijker te maken.”

Waar ben je privé trots op?
“Naarmate mijn kinderen ouder worden (17, 14 en 11 jaar), merk ik steeds vaker hoe trots ik erop ben dat ze uitgroeien tot intelligente zelfstandige mensen met een eigen mening, gevoel voor humor en zorg voor elkaar.”

Wat was het meest memorabele nieuws in de branche tijdens de eerste helft van het jaar?
“Advies-Check vergelijkt beleggingsoplossingen van banken, vermogensbeheerders en verzekeraars. Dat zijn alle oplossingen die voor een specifiek risicoprofiel worden samengesteld. Het maakt hierbij niet uit of de aanbieder ervoor verantwoordelijk is dat de oplossing bij de klant past (vermogensbeheer) of niet (execution-only). Het opvallendste nieuws binnen ons werkterrein vind ik het besluit van SNS om te stoppen met vermogensbeheer. Op basis van een digitale intake bepaalde SNS welk profielfonds het beste paste bij de klant. Vanwege alle wettelijke regels is de uitslag van zo’n intake dwingend en moet de intake periodiek worden herhaald. Klanten wilden de vrijheid hebben om daarvan af te wijken. Om hieraan gehoor te geven, heeft SNS besloten om te stoppen met beheer en profielfondsen alleen op basis van execution-only aan te bieden. Daarmee wordt de consument minder beschermd, hetgeen haaks staat op de bedoelingen van de overheid en MIFID II.”

Hoe hebben jullie je als bedrijf voorbereid op de tweede helft?
“Onze vergelijkingstool bestrijkt op dit moment alleen nog box 3- beleggingsoplossingen. Veel adviseurs, én hun klanten, zijn gewend aan advies in de box-1-sfeer. Individuele pensioenoplossingen bevatten steeds vaker een beleggingscomponent. We hebben veel gesproken met financieel adviseurs en aanbieders van beleggingsoplossingen. Deze gesprekken hebben ons ervan doen overtuigen dat we ons werkterrein moeten uitbreiden naar pensioenoplossingen in plaats van alleen box-3 beleggingsoplossingen. Daar zijn we nu mee aan de slag.”

Waar ga je tijdens de zomervakantie beslist niet aan denken, iets dat aan je werk gerelateerd is?
“Oef, het werk gaat ook tijdens de vakantie gewoon door, zij het op een wat lager pitje. Maar voor mijn vakantie moet alle data binnen onze vergelijkingstool zijn geactualiseerd. Het gaat dan om rendementsdata, standaarddeviaties, kosten en de daadwerkelijke beleggingsportefeuilles van alle aanbieders. Tijdens mijn vakantie ga ik daar niet meer aan denken.”

Voor het eerst gratis roamen in de EU: fijn, kan ik lekker doorwerken aan het strand, of: so what, mijn apparaten staan de hele vakantie in de vliegtuigmodus?
“In het verleden ging ik op zoek naar de goedkoopste simkaart in het land waar ik was om zo goedkoop mogelijk te internetten. Die zoektocht is niet meer nodig, en steeds wisselen van simkaart is ook verleden tijd om af en toe te werken vanaf mijn vakantieadres.”

Wat zijn je verwachtingen voor de branche, wat worden de komende maanden de issues?
“Als het gaat om de zekerheid van de financiële toekomst van een consument zie ik dat risicoafdekking van inkomensverlies steeds dichter beweegt naar het opbouwen van vermogen, waartoe sparen, besparen en beleggen horen. Ik verwacht dat het begrip ‘integraal advies’ ook binnen de verzekeringswereld meer gemeengoed wordt.”

Welke strategie gaan jullie in de tweede helft van het jaar volgen?
“We gaan samen met kennispartners door met onze regionale kennissessies voor onafhankelijk financieel adviseurs over vermogensadvies. Omdat we in de tweede helft van dit jaar onze vergelijkingstool verbreden naar pensioenoplossingen met een beleggingscomponent, gaan we die kennissessies uitbreiden. Het betekent dat wij onze positie als onafhankelijke informatieplatform kunnen versterken.”

Wat hoop je dat Advies-Check bereikt in de tweede helft?
“De urgentie van vermogensopbouw voor consumenten zou veel breder en veel vaker op de agenda moeten komen, bij adviseurs én hun klanten. Ik hecht er veel waarde aan dat deze boodschap vanuit verschillende kanten wordt belicht en uitgedragen. Ik hoop dat in de tweede helft nog veel meer kennispartners – banken, vermogensbeheerders, verzekeraars, maar ook de overheid (AFM), leveranciers van financiële planningssystemen, opleidingsinstituten – met ons willen samenwerken om vermogensadvisering breder op te kaart te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat consumenten hierbij gebaat zijn.”

Tot slot: heb je persoonlijke doelstellingen voor de rest van het jaar, werk of privé?
“In december ga ik met mijn man en kinderen verhuizen. Op 1 september krijgen we de sleutel. Dan volgt een periode van 3 maanden van verbouwen. We besteden dit gelukkig vrijwel allemaal uit, maar er blijft genoeg te regelen. Het is mijn doelstelling om voor kerst verhuisd te zijn en tijdens kerst samen met familie en vrienden te borrelen en kokkerellen in onze nieuwe woonkeuken.”

Lees ook eerdere afleveringen van de zomerserie.

Reageer op dit artikel