nieuws

‘Werknemers in financiële sector minst zeker van baan’

Branche 1134

‘Werknemers in financiële sector minst zeker van baan’

Financials zijn in vergelijking met andere functiegroepen het minst zelfverzekerd over hun huidige baan. Bijna één op de vijf werknemers acht de kans aanwezig binnen een jaar ander werk te moeten zoeken. Dit blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek. Werknemers in de financiële sector zijn echter niet negatief over de toekomst. Meer dan de helft verwacht na baanverlies binnen 6 maanden weer aan slag te zijn.

Van de ondervraagde financials verwacht 18% binnen een jaar van werkgever te veranderen. In andere branches switchen werknemers vooral binnen de huidige werkgever van functie. In de financiële sector ligt dat anders: 43% van de financials ziet een andere functie binnen dezelfde organisatie als volgende carrièrestap. Ter vergelijking: in de techniek is dat 55%, in het onderwijs 52%. De meeste werknemers in de financiële sector kiezen in de toekomst voor een andere functie bij een andere organisatie (55%).

Jobhoppen om gebrek aan uitdaging

Ruim 1 op de 3 financials wordt volgens het Intermediair-onderzoek een of enkele keren per jaar benaderd voor een functie. In vergelijking met andere functiegroepen gaan zij hier ook het meest op in. 11 procent geeft aan regelmatig op een aanbod voor een functie van een andere werkgever te reageren.

Als werknemers uit de financiële sector veranderen van werkgever heeft dit vaak te maken met een gebrek aan uitdagende werkinhoud (38%) of weinig doorgroeimogelijkheden (36%). “Financials zijn, vergeleken met andere functiegroepen, actiever op zoek naar een nieuwe baan. Ook worden ze vaak benaderd door recruiters. Voor werkgevers van financials is het daarom extra belangrijk om op de wensen van die professionals in te spelen. Doe je dat niet, of niet goed genoeg, dan zijn ze zo gevlogen”, zegt Garikai van Weydom, een van de onderzoekers.

Wensen: 13e maand en auto van de zaak

Over het algemeen zijn werknemers in de financiële sector tevreden met hun arbeidsvoorwaarden: 47% geeft hun arbeidsvoorwaardenpakket een 8 of hoger. Wel staan een dertiende maand (42%), reiskostenvergoeding (33%) en de mogelijkheid om thuis te werken (33%) nog hoog op het wensenlijstje van werknemers in de financiële wereld. In vergelijking met andere functiegroepen verlangen financials samen met ICT’ers en technici het meest naar een auto van de zaak. Minder behoefte hebben ze aan tegemoetkomingen in trainingen en cursussen, terwijl dit in de zorg en het onderwijs juist hoog op het lijstje staat.

Volgens het imago-onderzoek van Intermediair zijn Rabobank, ING, Philips, ABN Amro en Shell de favoriete werkgevers van financials. Voor het Intermediair Imago Onderzoek werden 4.000 hoogopgeleide Nederlanders ondervraagd.

Reageer op dit artikel