nieuws

Wereldwijde premie groeit, maar minder snel dan jaar eerder

Branche 253

Wereldwijde premie groeit, maar minder snel dan jaar eerder

Het globale premie-inkomen groeide in 2016 met 3,1%. Dat is minder dan een jaar eerder toen die groei nog 4,3% bedroeg. Dat becijferde de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re. Belangrijkste oorzaak van de rem op groei is de matige economische vooruitgang in zowel ontwikkelde economieën als markten die in opkomst zijn, met uitzondering van China.

De premiegroei voor Schade bedroeg vorig jaar 3,7%, tegen 4,2% in 2015. In Leven nam de wereldwijde premie in 2016 met 2,5% toe. Ook dat is minder dan een jaar eerder, toen was er een groei van 4,4%. Overigens is China in Leven ongeveer in z’n eentje verantwoordelijk voor de premiegroei. De Aziatische grootmacht neemt 2,4 procentpunt (van de 2,5) voor zijn rekening.

China van plek 16 naar 3

Sowieso constateert Swiss Re een stormachtige groei van China. In 2000 stond het land nog zestiende op de wereldwijde lijst met premie-inkomens. Vorig jaar klom China op naar de tweede plek met een premie-inkomen van $466 miljard. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het nummer 2 Japan ($471 miljard) voorbijstreeft. De VS vormen veruit de grootste verzekeringsmarkt met een premie-inkomen van $1,35 biljoen. Swiss Re verwacht dat de forse premiegroei in China, maar ook in India en andere opkomende markten komende jaren doorzet.

Reageer op dit artikel