nieuws

Kamervragen aan Dijsselbloem over ‘angstcultuur bij DNB’

Branche 1497

Kamervragen aan Dijsselbloem over ‘angstcultuur bij DNB’

SP-Kamerlid Renske Leijten wil van minister Dijsselbloem van Financiën weten of hij ook vindt dat De Nederlandsche Bank niet open lijkt te staan voor financiële innovatie. Dat suggereert terugtredend voorzitter Richard van der Linde van depositobank Stichting Full Reserve op Follow the Money. Hij meent zelfs dat DNB kampt met een angstcultuur.

Website voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money schreef eerder deze maand over de pogingen van depositobank Full Reserve om een bankvergunning te verkrijgen. Een radicale vernieuwing in bankenland, zegt Van der Linde daarover. Zijn depositobank wil 100% reserve voor de gelden van klanten aanhouden. Na twee jaar van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, heeft Full Reserve  die vergunning nog steeds niet. Aandringen van Kamerleden om het proces te bespoedigen heeft niet geholpen.

Niemand hakt knopen door

Van der Linde meent dat alle innovatie die raakt aan het geldsysteem op een enorme drempel stuit, zo zegt hij tegen Follow the Money. Hij spreekt zelfs van een angstcultuur bij DNB. “Niemand durft wat te zeggen of knopen door te hakken. Het lijkt wel of alles top-down bepaald moet worden. Als je na lang wachten antwoord krijgt dan is het heel formeel geschreven, maar het wordt bijna nooit concreet. Een groot contrast met de Bank of England of de Belgische Centrale Bank, waar je doorgaans een snelle reactie krijgt. Uiteindelijk heb ik Klaas Knot direct benaderd en dat hielp.”

Hoe wordt innovatie gestimuleerd?

Voor SP-Kamerlid Renske Leijten is het stuk reden om minister Dijsselbloem aan de tand te voelen. Ze wil weten of hij de suggestie deelt dat de Bank of England en de Nationale Bank van België meer open lijken te staan voor financiële innovatie dan DNB. Bovendien is ze benieuwd hoe de minister dat denkt te veranderen.

Leijten vraagt Dijsselbloem te reageren op de uitspraak “Alle innovatie die de kern van het geldsysteem raakt, stuit op een enorme drempel”. Ook verwacht ze tekst en uitleg over de wijze waarop DNB en het ministerie van Financiën innovatie in het geldsysteem stimuleren. Ze wil weten welke rolverdeling ze daarbij hanteren.

Impact op grootbanken

Tot slot schrijft Leijten in Kamervragen dat ze wil horen wat de impact zou zijn van depositobanken op de grootbanken. Ze wil weten waarom de afwijzing van de bankvergunning voor Full Reserve zo langt heeft moeten duren en of Dijsselbloem mogelijkheden ziet de voorwaarden aan te passen zodat een depositobank toch bestaansrecht kan hebben.

Reageer op dit artikel