nieuws

‘Verkoop UMG bij voorkeur in delen’

Branche 3640

‘Verkoop UMG bij voorkeur in delen’

De mogelijke verkoop van de Unirobe Meeùs Groep (UMG) door Aegon is een nieuwe aanwijzing dat het intermediaire landschap aan het veranderen is. Enkele weken geleden werd al bekend dat Hypotheek Visie-eigenaar Anton Vanden Bol zijn keten wil verkopen. CMIS (Hypotheekshop en Huis & Hypotheek) en Blauwtrust (Hypotrust en De Hypotheker) zouden ook in de etalage staan. Portefeuillemakelaar Cisco Barão ziet een verkoop in delen van UMG als beste optie voor de Nederlandse markt.

Geruchten over een aanstaande verkoop gaan er volgens kenners al jaren, net zoals er met enige regelmaat geluiden zijn dat NN het eigen intermediairbedrijf Zicht van de hand zou willen doen. UMG vormt na Rabobank en Aon het derde intermediairbedrijf in Nederland, met als grootste onderdelen de Meeùs Groep (omzet 2015 ca. € 115 mln) en IAK (€ 54 mln). De groep heeft 25 vestigingen, waar een kleine 1.400 mensen werken. Het klantenbestand telt 580.000 particuliere en 74.000 zakelijke relaties. Het volmachtbedrijf was vorig jaar goed voor € 160 mln aan schade-uitkeringen. Het brutoresultaat bedroeg € 26 mln. De omzet kwam vorig jaar met € 167 (173) mln lager uit dan in 2015, mede door de verkoop van Meeus België. Het nettoresultaat verbeterde tot € 19 (16) mln.

Verkoop in delen

Makelaar en taxateur van assurantieondernemingen Cisco Barão betitelt – nadat hij één en ander door AM krijgt voorgelegd – de voorgenomen verkoop van UMG als het “nieuws van het jaar”. “Het is één van de grootste intermediairbedrijven in de am: Top100, verkoop daarvan brengt de markt flink in beweging.” Gelet op de waarde van het bedrijf, die Barão inschat op 100 miljoen plus, verwacht hij eerder dat het bedrijf in handen komt van een institutionele belegger of een buitenlandse partij dan van een Nederlandse branchegenoot. “Een buitenlandse koper zou ik minder wenselijk achten, omdat zo’n partij wellicht er alleen geïnteresseerd in is eigen producten te verkopen en je daarmee een onafhankelijke adviesspeler kwijtraakt. Ik zou er daarom eerder voorstander van zijn het bedrijf in delen te verkopen zodat ook Nederlandse partijen een kans maken om zich te versterken.”

Reageer op dit artikel