nieuws

‘Ruim driekwart verzekeraars formuleert geen duurzaamheidsdoelen voor beleggingen’

Branche 830

‘Ruim driekwart verzekeraars formuleert geen duurzaamheidsdoelen voor beleggingen’

Nog geen kwart van de verzekeraars heeft duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen in het beleggingsbeleid. Dat stelt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) op basis van eigen onderzoek onder de dertig grootste verzekeraars. Zwitserleven, ASR en Reaal scoren op het gebied van duurzaamheid het best.

Het beleggingsbeleid van Nederlandse verzekeraars is duurzamer geworden, constateert de VBDO. De vereniging deed voor de zevende keer onderzoek naar dit thema. Verzekeraars zijn vooral transparanter geworden over de duurzaamheid van hun belegging. Ook informeren ze klanten vaker over hun beleid op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld via social media en nieuwsbrieven.

Belangrijk verbeterpunt is volgens VBDO-directeur Angélique Laskewitz het formuleren van duurzaamheidsdoelstellingen in het beleid. Van alle onderzochte verzekeraars doet 77% dit nog niet. “Vooral heldere, gedetailleerde en meetbare doelstellingen ontbreken. Het duurzaam beleggingsbeleid moet prominenter op de bestuursagenda en beter ingebed in de langetermijnbeleggingsstrategie. Daarnaast is het belangrijk dat verzekeraars voor hun vermogensbeheerder duurzame doelen opstellen, zodat ook deze branche duurzamer wordt”, aldus Laskewitz.

Koppositie Zwitserleven

In de ranglijst die VBDO opstelde, staat Zwitserleven bovenaan. De pensioenverzekeraar, die in de vorige ranking van VBDO uit 2015 ook al aan kop ging, scoort 4,1 punten op een schaal van 0 tot 5. ASR stijgt met 3,9 punten van de derde naar de tweede plaats. Reaal (3,5) zakt een positie en completeert de top drie.

Slechts elf verzekeraars scoren hoger dan een 2,5. De onderste vijf in de lijst – HDI Gerling, Monuta, MS Amlin, NH1816 en ZLM – krijgen zelfs 0 punten op het gebied van duurzaam beleggen.

Reageer op dit artikel