nieuws

Dijsselbloem: ‘Geldverstrekker mag zich niet verschuilen achter algoritme’

Branche 1113

Dijsselbloem: ‘Geldverstrekker mag zich niet verschuilen achter algoritme’

Als algoritmes bepalen of en hoeveel geld iemand kan lenen, dan moet de geldverstrekker zelf wel goed kunnen uitleggen hoe een beslissing tot stand is gekomen. Op algoritmes gebaseerde geldverstrekking kan namelijk leiden tot willekeur. Dat stelt het ministerie van Financiën in een advies aan de Europese Commissie over fintech.

De Europese Commissie opende half maart een publieke consultatie over fintech en een meer competitieve en innovatieve Europese financiële sector. Minister Dijsselbloem schrijft in de Nederlandse reactie op de vragen uit Brussel onder andere dat het gebruik van algoritmes risico’s met zich meebrengt zoals onnauwkeurige beslissingen of oneerlijke behandeling van individuele consumenten. Zij hebben geen kans om de data te checken die aan die beslissingen ten grondslag liggen. Dijsselbloem adviseert de Commissie daarom dat geldverstrekkers altijd moeten kunnen uitleggen waar een geautomatiseerde beslissing op gebaseerd is.

Onderzoek regulering robo-advies

De minister laat de Europese Commissie bovendien weten dat hij momenteel samen met toezichthouder AFM onderzoekt of verdere regulering voor geautomatiseerd advies (robo-advice) noodzakelijk is. De resultaten van de inventarisatie verwacht de bewindspersoon in het laatste kwartaal van dit jaar.

Vragen over solidariteit

Dijsselbloem gaat in zijn reactie ook in op het gebruik van sensordata door verzekeraars, bijvoorbeeld in auto- en brandverzekeringen. “Nieuwe businessmodellen gebaseerd op deze technologieën kunnen vragen oproepen over eerlijkheid, solidariteit en risicoselectie”, schrijft hij. “Bovendien kunnen nieuwkomers die met deze technologieën de markt betreden de financiële positie beïnvloeden van gevestigde verzekeraars.”

Het ministerie bereidt in dit kader een reactie voor op de initiatiefnota van PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Henk Nijboer over het commercieel gebruik van data door verzekeraars. Dijsselbloem wil die in het derde kwartaal van dit jaar naar de Tweede Kamer sturen. Hij schrijft dat het stuk ook nuttige inzichten zal opleveren voor de Europese Commissie.

Reageer op dit artikel