nieuws

UWV: aantal banen in financiële sector neemt hard af, terwijl andere branches groeien

Branche 2661

UWV: aantal banen in financiële sector neemt hard af, terwijl andere branches groeien

Het aantal banen in de financiële dienstverlening neemt dit jaar met 2,5% af en in 2018 met nog eens 3%. Daarmee is dit de snelst krimpende sector, blijkt uit de arbeidsmarktprognose van het UWV. In de meeste andere sectoren groeit het aantal banen juist.

Door automatisering blijft de werkgelegenheid in de financiële sector afnemen, verwacht het UWV. In de arbeidsmarktprognose 2017-2018  voorspelt de uitkeringsinstantie voor dit jaar 27.000 nieuwe vacatures. In 2018 zijn dat er nog maar 24.000, een afname van 11%.

Minder dan 200.000 banen in 2021

Tegen het Financieele Dagblad zei Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, dat in de financiële sector het risico op langdurige werkloosheid het grootst is. Hij spreekt de verwachting uit dat in 2021 er voor het eerst minder dan 200.000 banen in de financiële sector zullen zijn. Eind dit jaar zijn dat nog 219.000 banen, maar ook dat is al 22,8% minder dan in 2007, toen de daling werd ingezet.

Werkgevers hadden krimp moeten zien aankomen

Witjes wijst in het FD met een beschuldigende vinger naar werkgevers. “Het aantal banen krimpt al 10 jaar. Banken, verzekeraars en accountantskantoren hadden dit kunnen zien aankomen en eerder moeten inzetten op scholing en trajecten om het personeel te begeleiden naar een nieuwe baan.”

Bouw en uitzendbranche groeisectoren

Werknemers die hun baan bij een bank of verzekeraar kwijtraken, kunnen wellicht hun geluk zoeken in de uitzendbranche of in de bouwwereld. Dat zijn in 2018 met respectievelijk 2,0% en 2,1% de snelst groeiende sectoren wat betreft het aantal arbeidsplaatsen. Dit jaar groeien die branches zelfs meer dan twee keer zo hard. In totaal neemt in Nederland het aantal banen in 2017 en 2018 toe met 226.000 tot 10,2 miljoen.

Reageer op dit artikel