nieuws

Jurjen Oosterbaan: overnames verzekeringsmarkt slecht voor consument en intermediair

Branche 3094

Jurjen Oosterbaan: overnames verzekeringsmarkt slecht voor consument en intermediair

De verzekeringsmarkt lijkt terecht te zijn gekomen in een fase van consolidatie. Verzekeraars vechten onderling om elkaar over te nemen. Naast de recente overname van Delta Lloyd door Nationale-Nederlanden strijden Vivat en ASR nu om Generali. Wat betekent dit voor de markt en wat zijn de voor- en nadelen? Schaalvergroting brengt een aantal gevaren met zich mee volgens Jurjen Oosterbaan, directeur van bureau DFO .

Volgens Oosterbaan passen de overnames binnen de trend zoals we die zien bij de strijd rondom Generali. “We zullen het de komende tijd wel vaker zien,” aldus Oosterbaan. De trend is volgens hem geen goed nieuws voor de consument en de intermediair. “Overnames betekenen een standaardisatie van producten en dat is niet altijd passend voor de consument. Maatwerk wordt hierdoor uitgesloten en dat druist weer tegen de huidige trend in om producten juist steeds meer op de persoon af te stemmen.”

Heftige concurrentie

Oosterbaan meldt dat de concurrentie heftig is. “Premies zijn gedaald, maar de kosten blijven stijgen, dan moet je iets bedenken om het te overleven. Dan kun je kiezen voor standaardisatie zoals we nu zien, of je richten op een uniek segment.” Oosterbaan voorspelt dat maatwerk binnen de branche duurder zal worden. Standaardisatie is geen wenselijk effect zegt Oosterbaan: “In 2015 heeft De Autoriteit Financiële Markten (AFM) op verzoek van de minister van Financiën onderzoek gedaan naar het effect van financiële standaardproducten op het keuzegedrag van consumenten. De conclusie was destijds dat standaardisatie niet de oplossing is om het vergelijkingsgedrag van mensen te bevorderen.”

Gevolgen samenleving

Schaalvergroting zoals we nu zien brengt ook een ander gevaar met zich mee: “Als samenleving kunnen we het ons straks niet meer veroorloven dat een verzekeraar failliet gaat, kijk maar hoe het liep met de systeembanken. De impact op de Nederlandse economie wordt dan bij een mogelijk faillissement zo groot dat de overheid zal moeten inspringen om erger te voorkomen. Dat werkt weer meer toezicht op de markt in de hand en dat vindt de markt tegelijkertijd ook weer niet prettig.”

Overleven

Naast schaalvergroting is volgens Oosterbaan het specialiseren in een segment de enige oplossing om binnen de huidige markt te overleven. “Het is de tijd van duidelijke keuzes maken en je te richten op een specifieke doelgroep of een specifiek probleem. Het gaat goed met verzekeraars die nu bijvoorbeeld inspringen op de cyberriskverzekeringen.”

Nadelen voor het intermediair

Voor het intermediair zijn de overnames ook geen goed teken vindt Oosterbaan. “Financieel dienstverleners zullen hierdoor minder kunnen kiezen wat betreft samenwerken. Het is voor de dienstverlener prettiger als hij of zij meer keuze heeft.”

Reageer op dit artikel