nieuws

Een op drie medewerkers in financiële branche bezorgd over baan

Branche 1819

Een op drie medewerkers in financiële branche bezorgd over baan

Werknemers in Nederland hebben meer vertrouwen gekregen in het behoud van hun baan, zo blijkt uit cijfers van CBS en TNO. In 2016 was 24% van de werkende beroepsbevolking bezorgd over hun baan. Dat was in 2013 nog 34%. Bij financiële instellingen leven (nog steeds) de meeste zorgen: een op de drie medewerkers vreest voor zijn baan.

Bij financiële bedrijven is de angst voor baanverlies het grootst: 41% denkt het risico te lopen zijn baan te verliezen. Landelijk zegt maar 22% dat gevaar te lopen. Een op de drie werknemers van financiële instellingen noemt zijn baan daadwerkelijk onzeker. Ruim een op de vijf medewerkers in de sector (22%) is überhaupt niet tevreden over de werkzekerheid in hun branche en 29% zegt een andere baan te hebben gezocht in het afgelopen jaar. Toch zegt bijna 80% tevreden tot zeer tevreden te zijn met zijn huidige werk, ook al vinden daar grote veranderingen plaats. Bijna de helft (46%) heeft de laatste twee jaar een uitbreiding van de functie meegemaakt en 71% heeft een opleiding gevolgd. De financial heeft de afgelopen 12 maanden meer dan gemiddeld te maken gehad met veranderingen in technologie (47% om landelijk 36%), in de manier waarop het werk wordt gedaan of leiding wordt gegeven (50% om 36%) en in producten en diensten die worden geleverd (33% om 22%). Daarvoor heeft de werknemer vooral aanpassingstijd (44%), opleiding (35%) en coaching (37%) bij nodig.

Werken in het weekend

Voor het onderzoek werden 1.749 medewerkers van financiële instellingen bevraagd. De grootste groep (58%) heeft een opleiding op minimaal hbo-niveau. 85% werkt minimaal vier dagen in de week en 38% zegt soms in de avonduren te werken; 15% werkt regelmatig na 7 uur ’s avonds. Meer dan vier op de tien (43%) is weleens op zaterdag voor de werkgever actief; 8% doet dat regelmatig. Op zondag wordt door ruim 30% nog weleens gewerkt. Bij financiële instellingen wordt iets meer dan gemiddeld overgewerkt. 44% doet dat soms en 26% werkt regelmatig over. Landelijk werkt 39% van de werknemers soms en 27% regelmatig over. Gemiddeld worden (zowel landelijk als in de financiële branche) per week ruim drie overuren gemaakt. Overigens geeft een op de tien werknemers bij financiële instellingen aan soms of regelmatig in een ongemakkelijke werkhouding te moeten werken.

Veel reorganisaties

Bij de financiële instellingen heeft 43% van de werknemers het laatste jaar een grote reorganisatie meegemaakt: veel meer dan het landelijk gemiddelde van 16%. Bij 32% van de werknemers is een inkrimping met gedwongen ontslagen aan de orde geweest en ook dat is een stuk hoger dan het landelijke totaalcijfer van 9%. Financiële instellingen zijn op die gebieden koploper, net als op het onderdeel automatisering van bedrijfsactiviteiten. Daar heeft 32% van de medewerkers mee te maken gehad, tegen landelijk 10%.

Reageer op dit artikel