nieuws

Edwin Herdink: ‘Schaf PE-examens af zodat de markt niet doodbloedt’

Branche 7207

Edwin Herdink: ‘Schaf PE-examens af zodat de markt niet doodbloedt’

Uit reacties van verschillende organisaties uit de branche wordt duidelijk dat er verschillend wordt gedacht over de recente position paper waarin het Verbond van Verzekeraars pleit voor voorkoming van dubbele toetsing en belasting en de vrijwaring van PE-examens voor medewerkers van verzekeraars. Edwin Herdink, voorzitter Commissie Financiële Dienstverlening (CFD), pleit voor een uniforme doelstelling, Mike Schilperoort, algemeen directeur van opleidingsinstituut Lindenhaeghe, wordt niet echt warm of koud van de position paper en de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) steunt het Verbond in hun voorstellen rondom de Wft vakbewaamheid.

De voorzitter van CFD begrijpt niet waarom het Verbond alleen voor de medewerkers van verzekeraars pleit. “Voor de consument wordt het er zo niet duidelijker op en dat is wel wat je wil. Als dit voorstel wat betreft de vrijwaring van PE-examens wordt doorgevoerd, dan is de transparantie voor de consument straks weg.” Herdink stelt iets anders voor: “Pleit dan voor een uniforme regel zodat het voor de hele branche geldt. Mijn voorstel zou zijn neem afscheid van de PE-examens. Het blijft gek dat wij in Nederland als enige land in de hele wereld die dubbele last op financieel adviseurs leggen.” Volgens Herdink bloedt de branche juist door de PE-exameneis langzaamaan dood: “Ik zie en hoor het om me heen, ook bij onze stagiaires, zodra de jongere generaties doorhebben dat die dubbele eis er ligt, dus na het afronden van de studie om de zoveel jaar weer examens, haken ze af en kiezen ze bijvoorbeeld voor accountancy.”

Vertrouwen is er niet zomaar

De position paper maakte op Mike Schilperoort van opleidingsinstituut Lindenhaeghe niet veel indruk: “Je zou kunnen denken dat, als dit plan doorgaat, dit ons omzet zou kosten, maar dat vind ik niet erg en daar maak ik me niet druk om.” Schilperoort vindt het argument van het Verbond dat de markt meer vertrouwen moet hebben in de actuele kennis bij medewerkers van verzekeraars zwak. Schilperoort: “Kom dan met een beter tegenvoorstel, je kunt niet zomaar uitgaan van vertrouwen. Als je de vrijwaring opteert voor je eigen medewerkers, dan is een inhoudelijk argument waarin wordt bewezen dat die kennis wel aanwezig is wel op zijn plek.“

Betere aansluiting

De Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) steunt het pleidooi van het Verbond van Verzekeraars. Ook de VNAB ziet graag een betere aansluiting van het huidige vakbekwaamheidsstelsel op de grootzakelijke verzekeringsmarkt. Denise Heijstek, Manager Ledenzaken & Marketing: “Wat de coassurantiemarkt nodig heeft, is actuele maar vooral ook specialistische kennis. De huidige Wft-formules sluiten inhoudelijk vaak niet aan op onze branche. Als VNAB werken wij aan een totaaloplossing om permanent actueel te blijven. Dat doen we met een vakbekwaamheidstool en kennisevents. Door het opbouwen van vakbekwaamheidsdossiers in de tool, wil de VNAB aantonen dat zowel makelaars als verzekeraars in de coassurantiemarkt op een hoger niveau bezig zijn met hun vakbekwaamheid dan de driejaarlijkse PE-examens toetsen.”

Reageer op dit artikel