nieuws

Bureau Peter Risseeuw wel betrokken bij evaluatie provisieverbod

Branche 1462

Bureau Peter Risseeuw wel betrokken bij evaluatie provisieverbod

Periscoop, het onderzoeksbureau van Peter Risseeuw, speelt ook een rol bij de evaluatie van het provisieverbod. Vanmorgen maakte amweb bekend dat het Amsterdamse bureau Decisio de opdracht gegund heeft gekregen door het ministerie van Financiën. Naar nu blijkt doet Decisio haar deel van het onderzoek samen met Peter Risseeuw. Diens mogelijke betrokkenheid bij de evaluatie deed eind vorig jaar flink wat stof opwaaien onder het intermediair.

Volgens Peter Risseeuw zijn zijn bedrijf en Decisio voor het onderzoek naar de markteffecten van het provisieverbod een samenwerking aangegaan die eindigt als het onderzoek eind september moet zijn afgerond. Risseeuw: “Dat is geen geheim. Bij het aanschrijven van de marktpartijen voor het onderzoek staat ook mijn naam onderaan de brief. Decisio is de contractpartner aan wie het werk is uitbesteed, ik ben de onderaannemer.”

‘Wraking van onderzoekers’

Eerder lokte een mogelijke betrokkenheid van Risseeuw een woedende reactie uit van voorman Edwin Herdink van de Commissie Financiële Dienstverlening (CFD). Hij stelde eind vorig jaar zowel Risseeuw als zelfstandig onderzoeker Fred de Jong te willen ‘wraken’ als mogelijke onderzoekspartijen. Herdink zette vraagtekens bij de onafhankelijkheid van Risseeuw, die in 2010 betrokken was bij het SEO-rapport dat mede zorgde voor het provisieverbod. De Jong is in de beleving van Herdink hoe dan ook anti-provisie.

Veel bijval op amweb

De aankondiging van de CFD-voorzitter oogste veel bijval van reaguurders op amweb. Het SEO-onderzoek staat volgens Risseeuw echter helemaal los van het evaluatieonderzoek. “Op basis van onze onderzoeksopzet zijn Decisio en Periscoop uitgekozen om het onderzoek naar de markteffecten van het provisieverbod uit te voeren.”

Naar verluidt € 49.000

De keuze voor een onderzoekspartij voor dit deel van de evaluatie van het provisieverbod liet tamelijk lang op zich wachten. Medio januari werd al duidelijk dat CentERdata het onderzoek naar de gevolgen voor consumenten zou gaan doen. Voor naar verluidt € 49.000 slaagde het Ministerie er niet snel in om een partij te vinden voor het tweede deel van het onderzoek. Of er nu meer betaald wordt wil Risseeuw niet zeggen. “Ik kan alleen maar zeggen dat we aan de slag gaan.”

Reageer op dit artikel