nieuws

Vivat reorganiseert veel sneller dan gepland

Branche 3747

Vivat reorganiseert veel sneller dan gepland

Verzekeraar Vivat telde eind 2016 zo’n 1200 werknemers minder dan een jaar eerder. Daarmee werd het reorganisatiedoel twee jaar sneller behaald dan gepland. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de verzekeraar vandaag bekendmaakte. Vivat boekte in 2016 een winst van €159 miljoen en zag de solvabiliteit stijgen.

Vivat kondigde een jaar geleden aan een derde van het aantal banen te schrappen tot eind 2018. Vandaag maakte de verzekeraar bekend die doelstelling eind 2016 al te hebben gehaald. De verzekeraar publiceerde de jaarcijfers over het eerste volledige boekjaar na de overname door het Chinese Anbang. Op dit moment werken er 2500 medewerkers bij Vivat, 1200 minder dan een jaar eerder. De afvloeiingskosten hiervoor bedroegen €120 miljoen. Vivat verwacht dat daar een jaarlijkse besparing van €100 miljoen op personeelskosten tegenover staat.

Cultuurverschillen

“Er is een nieuwe organisatiestructuur opgezet en het managementteam is gecompleteerd. Verschillende aspecten van de in 2015 ingevoerde strategiewijziging zijn versneld uitgevoerd om het fundament van VIVAT structureel te verbeteren”, zegt Ron van Oijen, voorzitter van de raad van bestuur, over de reorganisatie. “Met het terugdringen van het personeelsbestand met 30 procent in 2016 – in plaats van de ingecalculeerde drie jaar – hebben we voor alle medewerkers een eind gemaakt aan een periode van onzekerheid. Zo kunnen wij sneller de vruchten plukken van de veranderingen binnen het bedrijf.”

Veel werknemers van Vivat gingen na de overname door Anbang uit zichzelf weg bij de verzekeraar, erkende Van Oijen afgelopen zomer in een interview met am:. Soms had dat te maken met cultuurverschillen. “Ik denk dat de eerste mensen die zijn vertrokken inderdaad tegen de wrijving aanliepen van het werken met twee verschillende culturen. Ze accepteerden dat niet. De groep die is gebleven heeft het omarmd. En ik zie dat de Chinese collega’s ook heel veel dingen leren.” Van Oijen riep in het interview op de op de lange termijn gerichte Aziatische cultuur te omarmen. “Daarmee verrijk je jezelf.”

Hogere winst en solvabiliteit, lagere bruto-inkomsten

Ondanks de reorganisatie zag Vivat de winst stijgen naar €159 miljoen. In 2015 bedroeg die nog €109 miljoen. Die groei dankt de onderneming vooral aan kostenbesparingen, betere resultaten van het schadebedrijf hogere inkomsten uit beleggingen in de productlijnen Individueel Leven en Pensioen. De solvabiliteit van de verzekeraar groeide van 161% in 2015 naar 175% in 2016.

De bruto premie-inkomsten zag Vivat in 2016 dalen. Er kwam €114 miljoen euro minder binnen dan een jaar eerder. Dat wijt de verzekeraar voornamelijk aan de kleinere portefeuille Individueel Leven door een krimpende markt. De premie-inkomsten voor Schade en Pensioen bleven min of meer gelijk.

Reageer op dit artikel