nieuws

Single voor verzekering nauwelijks goedkoper uit dan stel

Branche 3025

Single voor verzekering nauwelijks goedkoper uit dan stel

Alleenstaanden zijn in veel gevallen vaak nauwelijks goedkoper uit voor een rechtsbijstand- of inboedelverzekering dan stellen of gezinnen. Dat blijkt uit een analyse van de Consumentenbond. In een enkel geval is een single zelfs duurder uit.

In een artikel in de Geldgids van de Consumentenbond verhaalt een verzekerde over haar ervaring met Centraal Beheer nadat haar relatie stuk liep en ze zich oriënteerde op een rechtsbijstandverzekering. De verzekering kost haar bij dit Achmea-label bijna net zoveel als een stel. Als ze zich daarover beklaagt bij Centraal Beheer krijgt ze te horen dat ze haar frustratie over het alleen zijn niet bij de verzekeraar moet spuien. Woorden waar een woordvoerder van Centraal Beheer overigens ferm afstand van neemt.

Fout bij module echtscheiding

De relatieve benadeling van singles ten opzichte van stellen staat niet op zich zelf. Ook ABN Amro en IAK rekenen bijna net zoveel premie voor alleenstaanden met een rechtsbijstandsverzekering als voor stellen. Bij Aon Direct, FBTO en de ProRecht-polissen van Arag en Bruns ten Brink is de premie zelfs gelijk, ook in vergelijking met gezinnen. De module Echtscheiding is opvallend genoeg bij Centraal Beheer zelfs duurder dan voor gehuwden. Volgens de Centraal Beheer-woordvoerder betreft dat een fout die momenteel wordt hersteld.

Single heeft duurdere spullen

Ook bij de inboedelverzekering weegt het alleen zijn financieel nauwelijks op tegen een polis voor stellen of gezinnen. Zo betalen singles bij ASR en haar label Ditzo maar een enkele procenten minder. ASR erkent desgevraagd dat de schadekans bij alleenstaanden lager is dan bij gezinnen maar dat de waarde van de inboedel bij singles vaak hoger is. “Eindresultaat is dat de uiteindelijke premie voor de inboedelverzekering dicht bij elkaar kan liggen.” Een single ING-klant uit Den Bosch betaalt zelfs 34% meer voor zijn all-riskinboedelverzekering dan zijn buren, een stel. Volgens de bank betreft het een kortingsactie voor kinderloze stellen in tien middelgrote steden.

Wel premievoordeel bij AVP

Bij aansprakelijkheidsverzekeringen genieten alleenstaanden wel duidelijk premievoordeel. Alle verzekeraars hanteren een lagere premie voor singles waarbij het premievoordeel oploopt van 13% (Zeker) tot 43% (SNS).

Reageer op dit artikel