nieuws

Ploumen: ‘Lage mvo-score verzekeraars teleurstellend’

Branche 2274

Ploumen: ‘Lage mvo-score verzekeraars teleurstellend’

Minister Ploumen is teleurgesteld over de inspanning die Nederlandse verzekeraars tot nu hebben verricht om de toegang van mensen in ontwikkelingslanden tot medicijnen te bevorderen. De minister stelt dit in haar antwoord op Kamervragen van de SP-fractie. Ploumen stelt de verzekeraars die slecht scoren aan te gaan sporen hun leven te beteren.

De SP kwam eind vorig jaar met Kamervragen nadat uit onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer was gebleken dat de Nederlandse verzekeringsbranche slecht scoort als het gaat om gezondheid. Zo hebben vijf verzekeraars de internationale Acces tot Medicine Index niet ondertekend. “De lage scores van de Nederlandse verzekeringsbranche in de Eerlijke Geldwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer op het gebied van gezondheid zijn teleurstellend”, zo stelt Ploumen in haar antwoord op de Kamervragen.

Acces to Medicine Index

Vijf van de tien genoemde verzekeringsmaatschappijen in de Eerlijke Verzekeringswijzer hebben de Investeerdersverklaring van de Access to Medicine Index niet ondertekend. Vier van hen, Aegon, NN, Legal & General en Allianz, zijn volgens de minister in contact met de Access to Medicine Foundation en overwegen de investeerdersverklaring van de Access to Medicine Index te ondertekenen. Vier verzekeraars, Achmea, VIVAT, APG en Delta Loyd, hebben de Investeerdersverklaring al ondertekend en zijn actieve deelnemers in het werk van de Access to Medicine Foundation. NN, Allianz en ASR, zijn lid van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Beleid op orde brengen

Ploumen geeft ook aan bereid te zijn om verzekeraars die slecht scoren op duurzaamheid aan te sporen tot spoedige actie om hun beleid op orde te brengen. “Binnen het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)-convenant van de verzekeringssector worden in overleg met de sector, NGO’s en vakbonden om afspraken gemaakt over de naleving van de OESO Richtlijnen en de UNGPs (United Nations Guiding Principles) en over de gezamenlijke inzet om risico’s op bijvoorbeeld milieuverontreiniging en mensenrechtenschendingen aan te pakken en te voorkomen. Onderdeel van deze besprekingen zijn de mogelijke verbeteringen van het IMVO beleid van verzekeraars.”

Wapenleveranties Saoedi-Arabië

Eerder vandaag kapittelde De Eerlijke Verzekeringswijzer nog vijf verzekeraars en een pensioenbeheerder voor het investeren van geld in wapenproducenten die leveren aan Saoedi-Arabië. Dat land is betrokken bij een bloedige burgeroorlog in buurland Jemen.

Reageer op dit artikel