nieuws

Gezocht: Aspirant-Kamerlid met kilometers in de branche

Branche 3682

Gezocht: Aspirant-Kamerlid met kilometers in de branche

Voor de mensen die morgen het lokale belang wat zwaarder willen laten wegen bij de Tweede Kamerverkiezingen is er de lijst Lokaal in de Kamer. Zoeken naar gelijkgestemden is wat lastiger vanuit het perspectief van de financiële dienstverlening. Toch is er met een beetje goede wil een dik dozijn Kamerleden te vinden met kilometers op de teller in de branche en aanpalende dienstverlening.

Van de huidige coalitiepartijen lijkt Kamerlid Arno Rutte, geen familie van, met plek 20 op de kandidatenlijst van de VVD wel een zekerheidje voor vier nieuwe jaren op het Kamerpluche. Rutte was eind jaren 90 vier jaar teamleider bij FBTO, zo leert de website Parlement & Politiek. Tot hij in 2012 tot de Tweede Kamer toetrad was hij vijf jaar lang strateeg/specialist social media en online-dialoog bij Menzis.

Nog hoger, op plaats 11, staat Dennis Wiersma, programmamanager bij PGGM. Huidig Kamerlid Helma Lodders staat op plaats 12. Zij werkte in een grijs verleden bij Noorderkroon Financiële Adviesgroep en Delta Lloyd. De liberalen hebben nog een vierde troef met meters in de financiële dienstverlening, maar zijn daarbij wel afhankelijk van een goede uitslag: het huidige Kamerlid Remco Dijkstra staat op plaats 27. Hij werkte enkele jaren als makelaar. Redelijk kansloos lijkt de missie voor SNS Bankier Jan Middendorp. De liberalen hebben hem plek 34 gegeven.

Slechte peilingen PvdA

Voor Joke de Kock wordt morgen een spannende dag. De voorzitter van schuldhulpvereniging NVVK staat op nummer 12 van de kandidatenlijst bij de PvdA. Gelet op de slechte peilingen voor de sociaaldemocraten is die positie allerminst een garantie op een Kamerzetel. Thomas Ronnes, werkzaam pensioenuitvoerder MN, zal zijn ambities voor de Tweede Kamer nog minsten vier jaar moeten uitstellen. De PvdA zette hem op plaats 61.

Bij de huidige oppositiepartijen gooit Agnes Mulder van het CDA op basis van de peilingen hoge ogen om haar verblijf in de Tweede Kamer met nog eens vier jaar te verlengen. De Christendemocraten zetten de voormalige accountmanager van ABN Amro op plaats 13. Stijn Steenbakkers mag met zijn 24ste plek op de CDA-lijst hopen op regeringsdeelname van zijn partij of voorkeursstemmen. Hij werkt nu nog op de afdeling corporate clients bij Rabobank.

‘Commercieel adviseur bij financiële instelling’

PVV’er Barry Madlener kan zich opmaken voor een verlengd verblijf in de Tweede Kamer. De oud-makelaar heeft plek 7 op de lijst. Voor Léon de Jong (17) wordt het nog spannend of de PVV de hoge cijfers in de peilingen kan omzetten in zetels. Zijn biografie op Parlement en Politiek vermeldt twee jaar als “commercieel adviseur bij een financiële instelling. ”

50 Plus in de pensioenhoek

Bij 50 Plus zit de expertise logischerwijs vooral in de pensioenhoek. Op nummer 3 prijkt Martin van Rooijen. De oud-staatssecretaris van Financiën is nu voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG). Monique van de Griendt  (18) is beleidsadviseur bij de sociale verzekeringsbank en adviseerde Henk Krol c.s. met het rapport ‘Voordelig OV voor AOW-gerechtigden’

Pleitbezorger op onverkiesbare plek

Theo Krins, manager Vermogensadvies bij Legal & General, staat op plek 29 bij de ChristenUnie. Niet echt een verkiesbare plek voor de man die zich namens Legal & General regelmatig opwerpt als pleitbezorger van het onafhankelijk intermediair.

Reageer op dit artikel