nieuws

Geld van vijf verzekeraars voedt oorlogsmachine Saoedi-Arabië

Branche 2231

Geld van vijf verzekeraars voedt oorlogsmachine Saoedi-Arabië

Vijf levensverzekeraars en één pensioenbeheerder die (ook) actief zijn in Nederland investeren samen ruim 3,6 miljard euro in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld die wapens leveren aan Saoedi-Arabië. Dit land is nauw betrokken bij de bloedige burgeroorlog in buurland Jemen. De betrokkenheid van Nederlandse investeerders blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties hebben meerdere malen de noodklok geluid vanwege het gebruik van internationaal verboden clustermunitie, aanvallen op burgers en andere mensenrechtenschendingen door het Saoedische leger. Toch steken vijf verzekeraars en een pensioenbeheerder die ook in Nederland actief zijn nog steeds miljoenen, of zelfs miljarden in bedrijven die onder meer bommen en gevechtsvliegtuigen leveren aan dit land.

Allianz en Legal and General spannen de kroon. Zij investeren respectievelijk € 1,5 mrd en € 1,2 mrd in de vijf grootste wapenproducenten er wereld. APG investeert € 460 mln in vier van deze bedrijven, Aegon € 406 mln in even zoveel wapenproducenten. NN Group en Generali investeren respectievelijk € 22 miljoen en € 2 miljoen in één van de vijf bedrijven. ASR, Vivat, Achmea en Delta Lloyd blijken niet te investeren in wapenbedrijven die leveren aan Saoedi-Arabië.

Reageer op dit artikel