nieuws

Verzekeraars steken steeds meer energie in blockchain

Branche 2799

Verzekeraars steken steeds meer energie in blockchain

Innovatieve verzekeraars zijn in toenemende mate bezig om zich te verdiepen in de mogelijkheden van de blockchain-technologie. Dat meldt consultancybedrijf KPMG. Het gaat vooral om grote internationale verzekeraars; van Nederlandse zijde is alleen Aegon serieus bezig met blockchain.

De nog relatief nieuwe blockchain-technologie wordt het meest in verband gebracht met de virtuele munt Bitcoin, maar ook verzekeraars zien steeds meer de toegevoegde waarde ervan, schrijft KPMG in een online publicatie. “Vooral het vergroten van de efficiency, het realiseren van groei en het behalen van concurrentievoordeel worden door de ondernemingen als de grootste voordelen gezien. De blockchain is één van de belangrijkste technologieën die verzekeringsmaatschappijen hebben om daadwerkelijk te vernieuwen”, zegt blockchain-expert Dennis de Vries van KPMG.
Verzekeraars kunnen daarmee hun eigen systemen koppelen aan de toenemende hoeveelheid online elektronica waarover de consument beschikt. Behalve een efficiëntere bedrijfsvoering levert dat volgens De Vries ook een grotere klanttevredenheid en betere datakwaliteit op.

Schadebehandeling

Blockchain gaat volgens KPMG een belangrijke rol spelen bij schadebehandeling. “Een van de meest vernieuwende toepassingen is de ontwikkeling van ‘smart contract’-modellen, waarbij transacties tussen bedrijf en klant worden afgehandeld zonder tussenkomt van een derde partij, zoals een notaris. Gegevens over ingediende claims worden op deze manier met alle betrokken partijen gedeeld. De identiteit van partijen en de contractbepalingen worden onmiddellijk gecontroleerd en betalingen worden automatisch uitgevoerd.” De toepassing is volgens De Vries “in principe heel eenvoudig”.

Samenwerkingsverbanden

Verzekeraars moeten wel intensief gaan samenwerken met elkaar en met andere betrokken partijen. “Dat betekent dat zij technologieplatformen en standaarden moeten delen en het vereiste ecosysteem waarin ook technologieleveranciers, start-ups, investeerders en regelgevers participeren, zelf moeten ontwikkelen.” In het buitenland zijn onder meer AXA en Lloyd’s of London initiatieven gestart om blockchain te integreren in de bedrijfsvoering. Van Nederlandse zijde doet Aegon mee in het consortium B3i, waar ook Allianz in participeert.

Reageer op dit artikel